Directorul Institutului de Turcologie al UBB a devenit membru străin al Academiei de Științe a Republicii Tatarstan

Prof. univ. dr. Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie al Universității Babeș-Bolyai, fost ambasador al României în Azerbaidjan și Turkmenistan, a fost ales recent membru străin al Academiei de Științe a Republicii Tatarstan.
Acordarea titlului are la bază activitatea istoriografică de excepție în domeniul turcologiei și eforturile depuse de către directorul Institutului de Turcologie al UBB pentru promovarea relațiilor culturale multilaterale între România și țările turcice, precum și pentru promovarea relațiilor bilaterale dintre România și Republica Tatarstan.
Născut la Medgidia, prof. univ. dr. Tasin Gemil a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii „Al. I. Cuza” din  Iaşi şi este, începând din anul 2009, profesor al Universităţii Babeş-Bolyai. A fost ambasador al României în Azerbaijan (1998 – 2003) și Turkmenistan (2004 – 2008), iar în prezent este director al Institului de Turcologie al UBB.
În anul 2013, prof. univ. dr. Tasin Gemil a fost decorat cu medalia de argint ”Pentru Merite în Știință” a Academiei de Științe a Republicii Tatarstan, în acelaşi an fiindu-i acordat şi titlul de „Senator de onoare” al Institutului Cultural Român ”pentru serviciile de excepție aduse susținerii și promovării culturii române”.
Printre titlurile şi premiile primite de-a lungul carierei de către directorul Institutului de Turcologie al Universităţii Babeş-Bolyai se numără şi cel de membru corespondent al Societăţii Turce de Istorie din Ankara (din 1988), Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române (1991), Premiul „Radu Rosetti” al Fundaţiei Culturale „Magazin Istoric” (1993), titlul de cetăţean de onoare al municipiului Medgidia (din 1999), cel de profesor onorific al International University of Baku ( din 2001), titlul de „Prieten al Azerbaidjanului” conferit de societatea civilă din această ţară (2002), precum și cel de ”Personalitate Monumentală a Populației Turco-Tătare din România”, conferit de Centrul Cultural Turc ”Yunus Emre” din București (2012).