2017-ben bekerült a világ legjobb 500 egyeteme közé a BBTE a művészetek és a humán tudományok területén

2017. március 8-án nyilvánosságra hozták a Quacquarelli Symonds World University Rankings általános és specifikus szakterületek szerinti nemzetközi egyetemi rangsort. A világrangsor összeállításakor a következő szempontokat vették figyelembe: (1) akadémiai hírnév (szakvélemény-kutatás alapján); (2) népszerűség a munkaadók körében (szakvélemény-kutatás alapján); (3) a publikációknak a SCOPUS adatbázisban jegyzett idézettsége, valamint (4) a SCOPUS adatbázisban jegyzett Hirsch-index.

A rangsorba foglalt általános tudományterületek a következők: (1) művészetek és humán tudományok; (2) műszaki tudományok és technológia; (3) orvos- és élettudományok; (4) természettudományok; (5) társadalomtudományok és menedzsment.
Románia mintegy száz egyeteme közül csak az „Universitaria” Konzorcium tagjai jelennek meg a rangsorban: a bukaresti egyetemek, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE), a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem (UAIC), a temesvári Nyugati Tudományegyetem (UVT) és a Közgazdasági Tudományegyetem (ASE), amelyek a 700+ helyen szerepelnek.

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem 2017-ben az első romániai egyetem, amely a művészetek és a humán tudományok területén helyezést ért el az 500 legjobb felsőoktatási intézmény nemzetközi ranglistáján (401–450. hely az 500 rangsorolt és a 959 részt vevő egyetem között). Országos szinten a Babeș–Bolyai Tudományegyetem első helyen szerepelt a következő specifikus szakterületek esetében: régészet, történelem, hittudomány-vallástudomány, pszichológia, föld- és tengertudományok, vendéglátóipari szolgáltatások, politika- és nemzetközi tanulmányok.

A BBTE neve továbbá több olyan szakterület esetében is megjelenik, amely országos II. és III. helyezést biztosít számára. Nemzetközi szinten a BBTE alábbi szakterületeit rangsorolták: angol nyelv és irodalom (251–300. hely a 300 rangsorolt és az 556 részt vevő egyetem között); idegen nyelvek (201–250. hely a 300 rangsorolt és az 1431 részt vevő egyetem között); kémia (451–300. hely az 500 rangsorolt és az 1603 részt vevő egyetem között); matematika (351–400. hely a 400 rangsorolt és az 1112 részt vevő egyetem között).

Gratulálunk a Babeș–Bolyai Tudományegyetem teljes akadémiai közösségének az elért nemzetközi teljesítményhez. Ezek az eredmények annál is inkább figyelemreméltóak, hogy a romániai felsőoktatási rendszerben krónikus alulfinanszírozottság tapasztalható, így a kiválóságra és a kutatásra szánt szűkös erőforrásokat is gyakran az egyetem megfelelő működésének biztosítására kell fordítanunk. Ezáltal pedig eltérünk az eredetileg megfogalmazott küldetésétől, azaz az egyetemi kiválóság fejlesztésétől és fenntartásától, amelyek számítanak a nemzetközi egyetemi megmérettetések során.