A kolozsvári Botanikus Kertben játékosan hangolódhattak a télre a gyermekek

Hogyan készül a természet a télre? címmel szerveztek a gyermekközönséget és a szülőket megszólító programokat a BBTE Biológia és Geológia Karának munkatársai, valamint egykori és jelenlegi biológus hallgatói 2017. november 4-én, szombaton. Az eseménynek a Botanikus Kert adott otthont.

Hogyan készül a természet a télre? – vetette fel a kérdést az a szervezőcsapat, mely a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Karának munkatársaiból, valamint egykori és jelenlegi biológus és ökológus hallgatóiból verbuválódott, hogy megmutassa kolozsvár legfiatalabbjainak, nem csak az ember habitusai változnak meg a hideg évszak beköszöntével. A párhuzamosan két nyelven, románul, illetve magyarul zajló programok felelősei – Cristina Craioveanu, Cîmpan Kinga, Macalik Kunigunda, valamint Teodora Domșa biológusok – nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a gyermekek ne pusztán elvont, nyelvi síkon, hanem interaktív játszóház, kézműves tevékenységek, az organikus őszi anyagokkal, valamint a Botanikus Kert őszi tereivel való érintkezés révén is betekintést nyerjenek a telelni készülő élővilág titkaiba.

Az esemény jól belakta a Botanikus Kert kül-, illetve beltéri övezeteit, a japánkert és környéke, a római kert és vonzásköre, valamint a botanikai múzeumnak is otthont adó főépület egyaránt helyszínéül szolgált a gyermekközönséget, illetve szüleiket megszólító foglalkozásoknak és előadásoknak.

Albert Katalin egykori biológushallgató madarak vándorlási szokásaival kapcsolatos előadása szemléletesen mutatta be azokat az „iránytűket”, melyek a különböző madárfajokat segítik a vonulásban. A poszáták például a Nap helyzetét követve vonulnak kedvezőbb éghajlatú vidékekre. Amikor a szabadon élő poszáták valamelyik égtáj irányába vándorolnak, fogságban élő társaik is átköltöznek hajlékuk ugyanezen szegletébe. Az indigópintyek viszont a csillagok állását használják a tájékozódásban. Planetáriumokban végzett kísérletek során kiderült hogy a kivetített éjszakai égbolt elforgatása nyomán ezek a pintyek a projektált csillagok állását követik. Albert Katalin kitért a hazai vándormadarak szokásaira, mesélt úticéljaikról, elmondta, hogy vonulásukat gyűrűzéssel, radarral, valamint műholdak segítségével követik az ornitológusok. De nem csak a madarak, hanem bizonyos lepkék (például az admirálislepke vagy a bogáncslepke) is elvándorolnak, hívta fel a figyelmet az előadó, illetve rámutatott, hogy a klímaváltozás következtében egyre több vándormadár kitelel a városok vonzáskörében, így például a feketerigók, vagy a vörösbegyek, de időnként a fehér gólyák is beérik azzal, hogy a Szahara déli része helyett csak Marokkóig repülnek.

Izsán Antal végzős biológushallgató a téli álom, valamint a hibernáció jelenségéről tartott előadást, világosan elkülönítve a két a jelenséget. Megvizsgálta, hogy bizonyos állati törzsek esetében milyen stratégiák léteznek a szélsőséges hőmérsékletváltozás átvészelésére. Gazdagon dokumentált előadásából kiderült, hogy az emlősök esetében a pajzsmirigy termeli azt a hormont, mely téli álomra ösztönzi az állatot. A hazai barna medve testhőmérséklete a téli álom során 5-6 Celsius-fokkal is lecsökken, anyagcsere-folyamatainak sebessége pedig mintegy 25 százalékkal. A barna medvék tavaszi testsúlyuknak mintegy háromszorosával-négyszeresével vonulnak álomra ősszel. Izsán Antal arra figyelmeztetett, hogy lehetőleg semmilyen állatfajt ne zavarjunk meg téli álmában. A denevér felébresztése vagy az éti csiga meszes „ajtajának” felszakítása például szinte borítékolhatóan az egyed pusztulásához vezet, a telelő állat ugyanis általában nem rendelkezik a visszaalváshoz szükséges energiatartalékkal. A harmadéves biológus szerint fontos tisztában lennünk azzal is, hogy házi kedvenceink milyen stratégiákkal vészelik át a telet, néhány teknősfaj esetében genetikailag annyira kódolt a hibernáció igénye, hogy el is pusztulhatnak, amennyiben nem teremtjük meg az ehhez szükséges körülményeket.

A beszámolót Serestély Zalán szerkesztette.


Kézműves foglalkozás a japánkertben. A szerző felvétele