BBTE-s kutató vett részt az új szúnyogfajokat felfedező kutatásban

A tudomány szempontjából nyolc új fajt írt le a finnországi Jukka Salmela természetvédelmi biológus nemrég megjelent tudományos cikkében, amelynek társszerzője Kolcsár Levente-Péter, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének munkatársa.

A gombaszúnyogok (Mycetophilidae és Keroplatidae) családjába tartozó új fajok mellett ritka és alig ismert fajok részletes leírását is közölték. A fajok többsége északi fennoskandináviai elterjedésű, de leírásra került Japánban gyűjtött faj is a Biodiversity Data Journal-ban.

A cikk nagy médiafigyelmet kapott, mivel az egyik új fajt Tuomas Holopainen a finn Nightwish szimfonikus metál együttes alapítója, billentyűse, zeneszerzője és dalszövegírója után Sciophila holopaineni-nek nevezték el. Tuomas maga is nagy biológiakedvelő, a zeneakadémia mellett tengerbiológusnak is tanult. A kutatók ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a gombaszúnyogok (akárcsak más kétszárnyúak) alig kutatottak még európai viszonylatban is.

A szerzőpáros egy másik megjelenés alatt álló cikkében 30 gombaszúnyog faj első romániai előfordulását közli. Az így 325-re emelkedő hazai fajszám is még messze elmarad számos európai országhoz képest.