Bővíti oktatásfejlesztési és tehetséggondozási programjait a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a 2017/2018-as egyetemi tanévtől kezdődően beindítja a HÍD: Iskolától az Egyetemig oktatásfejlesztési keretprogramot a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC) támogatásával. A keretprogram célja a kolozsvári magyar egyetemi hallgatók versenyképességének növelése, a tanárképzés támogatása, valamint a középiskolás diákok tudástárának fejlesztése. A HÍD keretprogram természettudományi és közgazdaságtudományi képzések támogatására összpontosít a következő célokkal és tevékenységekkel:

  • az elemi és középiskolai oktatásban megmutatkozó tanárhiány enyhítése a a matematika és a fizika terén, speciális ösztöndíjakkal támogatva a tanárképzésre beiratkozó hallgatókat;
  • középiskolás felkészítők és tantárgyversenyek szervezése, mint az egyetemre jutás minőségi biztosítékai;
  • a szakkollégiumok, mint a tehetséggondozási speciális formái, tevékenységének támogatása a természettudományok és a közgazdaságtudományok terén;
  • diákkutatói laboratóriumok fejlesztése – ebben az évben a biológia és a kémia oktatás keretében.

A természettudományi doméniumok esetében a támogatás meghatározó mértékben hozzájárul az erdélyi magyar közoktatásban létező tanárhiány enyhítéséhez, amely egyébként a magyar közoktatás fenntarthatóságát és minőségét fenyegeti ezeken a területeken.

A HÍD keretprogramhoz szorosan kapcsolódva a BBTE az idei évtől kezdődően egy speciális nyári egyetemi programot is hirdet filológia (magyar irodalom, nyelvészet és néprajz), valamint biológia és geológia terén magyar középiskolásoknak a Világbank támogatásával a ROSE keretprogramban. A három évre szóló projekt révén minden nyáron 25-25 magyar középiskolás válik két hétre tiszteletbeli kolozsvári egyetemistává. Előadásokat hallgathatnak, laborgyakorlatokban vehetnek részt, szakmai kirándulások keretében tehetnek szert speciális tudásra.