Dr. Néda Zoltán egyetemi tanár – az interdiszciplináris alkalmazású statisztikus fizika kutatóprofesszora

1

Kérdezett Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektorhelyettese

  1. Kérem, mutatkozzon be röviden.

Néda Zoltán vagyok, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem professzora, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizika Doktori Iskolájának társult egyetemi tanára, valamint 2007-től a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Kutatási területem az interdiszciplináris alkalmazású statisztikus fizika. Különösen érdekelnek a kollektív, emergens jelenségek, a fázisátmenetek, a sztochasztikus folyamatok és a spontán rendeződési problémák, a spontánul kialakuló mintázatok, önszerveződések témaköre komplex rendszerekben. A kutatásra nem foglalkozásként, hanem elsősorban intellektuális hobbiként tekintek. Számomra a szerteágazó emberi kíváncsiság sokkal fontosabb, mint a tudománynak valamelyik szűk területén való kizárólagos képzettség. Mindig is nyitott voltam újabb kérdések és szakterületek irányába, ahol elméleti fizikai és matematikai tudásomat kamatoztathattam.

  1. Kérem, mutassa be röviden az akadémiai megvalósításokat, eredményeket.

Két tanulmányt közöltem a Nature szakfolyóiratban, mindkettőt a spontán önszerveződésekről. Az első cikkben a vastaps spontán kialakulási mechanizmusát vizsgáltuk, elméleti leírást adva egy egyszerű fizikai modellen keresztül. A Nature-ben megjelent másik cikkben spirál alakú törések kialakulását figyeltük meg vékony rétegekben. Mindkét tanulmány kiindulópontját elbűvölő emergens jelenségek tapasztalati megfigyelése képezte, egy egyszerű feladat, amellyel korábban még nem foglalkoztak.

  1. Melyek a jövőbeli akadémiai tervei?

Szeretném folytatni kutatásaimat a kollektív jelenségek és a spontán önszerveződések területén, interdiszciplináris kérdéseket tanulmányozva. Számtalan érdekes kérdés van még a tarsolyomban, amelyek arra várnak, hogy időt szakítsak rájuk. Rendkívül örvendenék egy szabbatikus évnek, amelynek során lehetőségem lenne arra, hogy még többet foglalkozzak ezekkel a kérdésekkel, és egyúttal újabb nemzetközi kapcsolatokat is kialakíthassak. Egy másik téma, amely a szívemhez talán még közelebb áll, az a fizika alapjainak a posztulátumokon keresztüli lefektetése, valamint annak a kimutatása, hogy az egész fizikai gondolkodásunk, a fizika tér és ideje a fényre épül. Erről szeretnék írni egy népszerűsítő könyvet.

  1. Miért választotta a BBTE-t?

Sok országban dolgoztam már, és lehetőségem adódott, hogy állandó oktatója és kutatója lehessek a külföldi egyetemeknek (Amerikai Egyesült Államok, Norvégia), mégis a BBTE jelentette és jelenti számomra az igazi otthont. A Farkas utcához kötődnek iskolai és egyetemi tanulmányaim. A BBTE főépületével szemközt, a Báthory líceumban tanultam 12 évig, majd átkerültem az utca másik oldalára, és négy évig voltam hallgatója a Fizika Karnak. Ugyanitt folytattam doktori tanulmányaimat is. A BBTE befogadó légkört jelentett számomra, ahol nem nehezedett rám teljesítési nyomás, eredményeim közzététele érdeklődésemből fakadt. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem csak egy szűkebb szakterület specialistájává váltam, és lehetőségem adódott minden olyan témával foglalkozni, amelyek izgalmasnak bizonyultam számomra. Megvolt a szabadságom, hogy választhassak a kutatandó témák között, és mindig rendkívüli hallgatók vettek körül. A kollégáim minden oktatói és kutatói tevékenységemben támogatnak és segítséget nyújtanak.

  1. Egy rövid üzenet a BBTE közösségének?

Ne essünk a kvantitatív szcientometria csapdájába. A kutatás inkább művészet és nem egy iparág. Nem a megjelent tudományos publikációk vagy az elnyert kutatói pályázatok száma jelenti a kutatás valódi termékét és értékét. A valódi értéket azok a hallgatók jelentik, akiknek kíváncsiságát felkelthetjük és tudományos érdeklődését fejleszthetjük, valamint azok az eredmények, amelyeket a tudományos közösség elfogad és beszél róluk. Napjainkban nagyon könnyű közzétenni valamit, ugyanis a szakfolyóiratok száma exponenciálisan növekszik, és a a kiadók számára a közlés egy nyereséges vállalkozássá vált. Viszont jóval nehezebb elérni, hogy a megjelent tartalmakat el is olvassák, és ezeknek tudományos hatása is legyen. Erre az utóbbi szempontra kellene jobban odafigyelnünk a BBTE-n is.

Személyes kutatói honlap: http://www.phys.ubbcluj.ro/~zneda/

További interjú a Szabadság 2016. május 3-i számában

Toate articolele din categoria
Excelență în cercetare