Képzések és interdiszciplináris workshopok a BBTE Magyar Tagozatának szervezésében

Az október 3-án kezdődő 2016–2017-es egyetemi tanévben számos tehetséggondozó programot szervez a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata a hallgatók és középiskolás diákok számára. Az elmúlt négy évben több, fiatalokat célzó rendezvényt és programsorozatot sikerült megvalósítani, amelyek az új egyetemi tanévre megtöbbszöröződtek. A Magyar Tagozat szervezésében sorra kerülő programok elsődleges célja az egyetemi életbe való betekintés, az oktatói és kutatói környezet megismertetése, a hallgatók készségeinek és képességeinek fejlesztése, valamint a Magyar Tagozat hallgatói közösségének megerősítése és összekovácsolása. A BBTE alapfeladatának tekinti a tehetségek felfedezését, gondozását és a munkaerőpiacon való elhelyezkedésük segítését. Ezért az egész éves program során figyelünk rájuk. A szakkollégiumi munka a tanév elejétől megkezdődik és az ETDK és OTDK konferenciákkal zárul.

2016. szeptember 23. és 25. között negyedik alkalommal szervezte meg a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet (a BBTE háttérintézményeként működő szervezet) az erdélyi magyar iskolák diákjait célzó, Középiskolások Hosszú Hétvégéje a BBTE-n elnevezésű háromnapos rendezvényt. Az évente százötven diákot vendégül látó kolozsvári rendezvény során ismeretterjesztő előadásokat, interaktív foglalkozásokat, beszélgetéseket szerveznek a résztvevőknek. Ehhez a rendezvényhez szorosan kapcsolódik a BBTE székelyföldi és partiumi tájékoztató körútja, a BBTE Karaván 2016. november 7. és 9. között.

Második alkalommal kerül megszervezésre az egyetemi hallgatókat célzó képzéssorozat Hogyan legyünk jó előadók? címmel, 2016. október 22. és 23. között, valamint november 16. és 17. között. Az őszi képzéssorozat célja a hallgatók szakmai támogatása, hogy saját szakterületük és kutatásaik eredményeit közérthető, átlátható   módon oszthassák meg a hallgatósággal.

A tehetséggondozást célzó további program a képzéssorozatot lezáró BBTE Interdiszciplináris Tehetségfórum 2017. március 10. és 11. között, ahol a hallgatóknak lehetőségük nyílik a képzéssorozat alkalmával elsajátított készségek kamatoztatására. A konferencia legjobb előadóit pénzjutalomban részesítik a szervezők.

Az idén első ízben megszervezésre kerülő öt hétvégés mentorprogram, a BBTE Mentor Klub 2016. december elejéig a következő témákban biztosít interaktív foglalkozásokat a 20 fős részt vevő csapatnak: Storytelling alapú személyimárka-építés (personal branding), Idea pitch – power presentations, Persuasive talking (tárgyalási technikák), Nonverbális kommunikáció és benyomás-alakítás, Időgazdálkodás. Az érdeklődők előzetes bejelentkezés alapján kerülhetnek be a BBTE Mentor Klub programjába.

A tehetségprogramok sorozatát a 2017. május 18. és 21. között, huszadik alkalommal sorra kerülő Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia zárja, amelyet a BBTE a Kolozsvári Magyar Diákszövetséggel közösen szervez. A képzések és a XX. ETDK megszervezése révén a Magyar Tagozat vezetősége a fiatal kutatók tudományos pályán való elindulásának segítését, valamint az interdiszciplináris kommunikáció, a szakmai párbeszéd megteremtését szorgalmazza.

A középiskolás diákokat célzó egyetemi tevékenységek között idén is interaktív programokkal és előadásokkal készülnek az egyetem oktatói az Iskola Másként hétre, amely 2017. április 3. és 8. között lesz. Tekintettel arra, hogy a 2016–2017-es tanévben az alternatív diákhétnek nincs rögzített időpontja, ezért a megjelölt héten egyetemlátogatást is szervezhetnek az iskolák.

2017 januárjában a magyarországi érdeklődőkkel is találkozunk a budapesti Educatio Nemzetközi Oktatási Kiállítás alkalmával, ahol a BBTE ötödik éve képviselteti magát állandó kiállítóként.

A rendezvények részleteiről az egyetem honalpján www.ubbcluj.ro/hu és magyar nyelvű facebook oldalán www.facebook.com/hu tájékozódhatnak az érdeklődők.

DEA_3094