Kihelyezett tagozatain közel 2000 helyet hirdet meg a Babeș–Bolyai Tudományegyetem

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem a 2017/2018-as egyetemi tanévre 1946 helyet hirdet meg mindazok számára, akik az egyetem kihelyezett tagozatain szeretnék folytatni tanulmányaikat, az ország különböző városaiban.

A BBTE a legtöbb helyet alapképzésen hirdeti meg: a középiskolát végzett diákoknak nappali képzésen összesen 1346 tandíjas és tandíjmentes hely áll rendelkezésére, amelyből 441 magyar tagozatos, illetve távoktatáson 365 helyet hirdet az egyetem, s ez utóbbiból 80 a magyar távoktatási programokban résztvenni akaróknak szól. További 235 tandíjas és tandíjmentes hely, amelyből 85 magyar tagozatos, kerül meghirdetésre a Babeş–Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozatain működő magiszteri képzési programokon.

„A kihelyezett tagozatok egyetemünk szerves részét képezik. Nemcsak lokális egyetem vagyunk, hanem az egész ország számára elérhető tudásközpont, így ott is jelen kell lennünk, ahol vannak hallgatóink. A kihelyezett tagozatok elindítása az oktatási rendszer követelményei alapján történt, és teljes mértékben megegyezik a BBTE stratégiájával: kiváló oktatást és kutatást kínálni az ország egész területén. Valamennyi kihelyezett tagozat rendkívül fontos, a BBTE központi struktúrájához hasonló jelentőségű, és a jövőben ezeknek a tagozatoknak a megerősítését és fejlesztését szeretnénk megvalósítani. – nyilatkozta a Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektora, dr. Ioan-Aurel Pop egyetemi tanár, akadémikus.

Jelen pillanatban a Babeş–Bolyai Tudományegyetemnek az alábbi karokon van kihelyezett tagozata: Földrajz Kar, Környezettudomány és Környezetmérnöki Kar, Pszichológia és Neveléstudományok Kar, Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar, Üzletkötő Kar, Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar, valamint Testnevelés és Sport Kar; ezek pedig a következő városokban működnek: Beszterce, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Máramarossziget, Marosvásárhely, Naszód, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely, Zilah. Magyar nyelvű képzés Gyergyószentmiklóson, Kézdivásárhelyen, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben és Székelyudvarhelyen zajlik.

Alapképzésen a Babeş–Bolyai Tudományegyetem a 2017/2018-as egyetemi tanévre összesen 4947 tandíjmentes helyet hirdet meg, több mint 9200 tandíjas helyet, valamint 2650 helyet távoktatáson és csökkentett látogatású képzésen.

Magiszteri képzésen a BBTE a 2017–2018-as egyetemi tanévre több mint 3595 tandíjmentes helyet, több mint 6600 tandíjas helyet, és közel 900 helyet hirdet meg csökkentett látogatású képzésen.

A felvételire jelentkezők a 237 alapképzési program (nappali képzés és távoktatás), illetve a 223 magiszteri képzési program (nappali képzés és csökkentett látogatású képzés) közül választhatnak.

Az új egyetemi tanévre a nyári felvételi 2017. július 12. és július 31. között zajlik. A beiratkozási időszakra, a felvételi vizsgákra, az eredmények kifüggesztésére, a fellebbezések benyújtására, a helyek visszaigazolására, valamint a megmaradó helyek újraosztására vonatkozó tudnivalókat a BBTE egyes karai határozzák meg. Bővebb információkat az alábbi oldalakon lehet megtekinteni: http://admitere.ubbcluj.ro/hu/licenta/calendar/ és http://admitere.ubbcluj.ro/hu/master/calendar/.

A 2017/2018-as egyetemi felvételire a Babeş–Bolyai Tudományegyetem karai különböző jellegű írásbeli vagy szóbeli vizsgákat szerveznek a felvételire jelentkező diákok ismereteinek és kognitív képességének felmérésére. A BBTE valamennyi karán – eltérő súllyal – figyelembe veszik az érettségi vizsga átlagát is.

Felkerült a karok hivatalos honlapjára az írásbeli felvételi vizsgák tematikája és bibliográfiája is. A 2017/2018-as egyetemi tanévtől érvényes felvételi díjakat szintén az egyes karok szabják meg. A felvételi díjakról, valamint a tandíjakról szóló bővebb tájékoztatást a BBTE felvételi honlapján lehet megtekinteni, az alábbi oldalakon: http://admitere.ubbcluj.ro/hu/licenta/taxe_admitere/ és http://admitere.ubbcluj.ro/hu/licenta/taxe_scolarizare/