Legelső helyen a BBTE a romániai egyetemek között

A romániai egyetemek közül legelső helyre került a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem a 2016-ban megjelent nemzetközi egyetemi rangsorolások összesítését követően. A legfrissebb hasonló jellegű osztályozás a Times Higher Education (THE), ahol a BBTE a 601–800. helyen szerepel (a kiértékelésben részt vevő közel 1.000 egyetem közül), a Temesvári Nyugati Tudományegyetem mellett. A jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem és a Bukaresti Tudományegyetem a 801+ helyre került; Romániából csak az említett négy egyetem jutott be ebbe a rangsorba.

A Times Higher Education világrangsor összeállítása során több kritériumot is figyelembe vettek: az oktatás és tanulás minőségét, a tudományos kutatást (publikációk száma és idézettsége), a nemzetköziesítést és a tudástranszfert. Közel 1.313 kutatóegyetemet vizsgáltak, majd az akadémiai előmenetelre vonatkozó közel 20.000 választ elemeztek ki. Három mutató esetében (1. oktatás, 2. kutatás–idézettség, 3. tudástranszfer) a BBTE országosan az első helyen szerepel, míg a másik két kritérium szerint (1. kutatás–publikációk, 2. nemzetköziesítés) a második helyre került a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem mögött.

A fontosabb 2016-os nemzetközi egyetemi rangsorokban a BBTE a következő helyezéseket érte el:

  • A S. News (Best Global Universities Rankings) rangsorban, amelybe a világ közel 750 egyeteme került be, a BBTE legelső helyezést ért el a romániai egyetemek közül (ez nemzetközi szinten az 560. helyet jelenti), utána következik a Bukaresti Tudományegyetem (588) és a Bukaresti Műszaki Egyetem (706).
  • A Webometrics (Ranking Web of Universities) rangsorban, amelybe a világ 11.996 egyetemét válogatták be, a BBTE legelső helyezést ért el a romániai egyetemek közül (ez nemzetközi szinten a 938. helyet jelenti), majd utána következik a Bukaresti Tudományegyetem (975) és a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem (1018).
  • A URAP (University Ranking by Academic Performance) rangsorban, ahol a világ közel 2.000 egyeteme van jelen, a BBTE második helyezést ért el a romániai egyetemek közül (ez nemzetközi szinten a 690. helyet jelenti), megelőzvén a Bukaresti Tudományegyetemet (726), de a Bukaresti Műszaki Egyetem mögött (621).
  • A Scimago (Institutions Rankings) rangsorban, ahol a világ közel 2.894 egyeteme vett részt, a BBTE harmadik helyezést ért el a romániai egyetemek közül (ez nemzetközi szinten a 600. helyet jelenti), a Bukaresti Műszaki Egyetem (552) és a Temesvári Műszaki Egyetem (599) mögött.
  • A QS (World University Rankings) rangsorban, amelybe a világ közel 1.000 egyetemét válogatták be, a BBTE nemzetközi szinten a 701+ helyen szerepelt a Bukaresti Tudományegyetem, az Alexandru Ioan Cuza Egyetem és a Temesvári Nyugati Tudományegyetem mellett, de országosan a második helyre került a Bukaresti Tudományegyetem után.
  • A CWUR (World University Ranking) felmérése alapján Romániából két felsőoktatási intézményt rangsoroltak a világ első 1.000 egyeteme közé. A rangsorba a Bukaresti Tudományegyetem (977) és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (980) került.

Így a 2016-os összesített rangsorolás alapján országosan a Babeș–Bolyai Tudományegyetem került a legelső helyre, kevéssel megelőzve a Bukaresti Tudományegyetemet és a Bukaresti Műszaki Egyetemet.

 

DSC_7318