UBB-EON Advanced Fellowship în cadrul Institutului STAR-UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Institutul de Studii Avansate în Ştiinţă şi Tehnologie (Institutul STAR-UBB  (http://starubb.institute.ubbcluj.ro/), va implementa, în perioada imediat următoare, împreună cu compania EON Reality Inc., SUA (https://www.eonreality.com/), programul „Aplicaţii de realitate virtuală pentru modificarea distorsiunilor cognitive implicate în sănătatea mintală” (VR-based Application for the Assessment and Modification of Cognitive Biases for Promoting Mental Health).

Programul se va implementa în forma UBB-EON Advanced Fellowship în cadrul Institutului STAR-UBB, de către un grup de psihologi de la Institutul Internaţional de Psihoterapie al UBB (http://www.psychotherapy.ro) şi se va derula administrativ prin Oficiul de Management şi Transfer Tehnologic şi Cognitiv al UBB.

Iniţiativa reprezintă un nou pas în redefinirea relației UBB cu comunitatea și mediul socio-economic, în logica universităților de cercetare avansată și educație (world-class).

UBB se proiectează astfel ca o universitate de cercetare avansată în care cunoaşterea generată prin cercetare (cercetare-dezvoltare-inovare) fundamentează atât actul educaţional – într-un model humboldtian al transmiterii cunoştinţelor în logica modernă a procesului de învăţare-predare prin cercetare/descoperire, cât şi serviciile către mediul socio-economic – de tip inovativ şi/sau de tip comunitar/educaţional (outreach).

În această nouă paradigmă s-au iniţiat deja o serie de parteneriate în forma unor Advanced Fellowships derulate în cadrul Institutului STAR-UBB, cu companii din ţară (ex. NTT DATA) sau internaţionale, parteneriate care asigură, prin utilizarea cunoaşterii inovative avansate în rezolvarea unor probleme practice complexe pe care le au colaboratorii UBB, oferind astfel un avantaj competitiv colaboratorilor.

Prin acest prim demers, Institutul STAR-UBB devine o resursă de servicii inovative și în logica focalizării pe beneficiar (de tip „bottom-up“), oferind servicii sau soluții inovative pentru problemele cu care se confruntă și pe care le ridică direct comunitatea și mediul socio-economic. Serviciile şi soluțiile nu sunt focalizate doar pe rezolvare de probleme, ci și pe optimizare și dezvoltare. Institutul STAR-UBB – Institutul de Știință și Tehnologie al UBB – este structura de excelență al UBB, care reunește expertiză avansată și domenii în care UBB este competitivă internațional.

Noul rol pe care și-l asumă UBB prin Institutul STAR-UBB vine în completarea celui de stimulare a abordării tradiționale focalizate pe ofertant (de tip “top-down”), caracterizată prin propunerea unor servicii către comunitate și mediul socio-economic în funcție de expertiza existentă în UBB, potrivind sau dezvoltând astfel inovativ nevoi noi ale beneficiarului.