UBB își redefinește relația cu comunitatea

 

Universitatea Babeș-Bolyai, prin Institutul de Studii Avansate în Ştiinţă şi Tehnologie  (Institutul STAR-UBB http://starubb.institute.ubbcluj.ro/), încearcă redefinirea relației Universității Babeș-Bolyai cu comunitatea și mediul socio-economic în logica universităților de cercetare avansată și educație (world-class), prin încheierea unor parteneriate de cercetare cu marii actori economici și sociali.

Universitatea Babeş-Bolyai se proiectează astfel ca o universitate de cercetare avansată în care cunoaşterea generată prin cercetare (cercetare-dezvoltare-inovare) fundamentează atât actul educaţional – într-un model humboldtian al transmiterii cunoştinţelor în logica modernă a procesului de învăţare-predare prin cercetare/descoperire, cât şi serviciile către mediul socio-economic – de tip inovativ şi/sau de tip comunitar/educaţional (outreach).

În acest nou tip de relaţie, pe lângă stimularea abordării tradiționale de tip top-down (a propune servicii către comunitate și mediul socio-economic în funcție de expertiza UBB disponibilă, potrivind sau dezvoltând inovativ nevoi ale beneficiarului), Institutul STAR-UBB devine un Hub de servicii inovative și în logica bottom-up – oferind servicii/soluții inovative pentru problemele pe care le ridică direct comunitatea și mediul socio-economic.

În ambele variante, serviciile/soluțiile nu se axează doar pe rezolvarea unor probleme existente, ci și pe optimizare și dezvoltare. Astfel de probleme abordabile în logica bottom-up sunt complexe și, depășind adesea resursele de rezolvare ale beneficiarului, impun o abordare cu resurse academice de vârf și expertiză profesională integrată. Prin consorțiile din care face parte, UBB poate mobiliza cele mai avansate expertize academice și profesionale disponibile nu doar intern și la nivel național, ci și la nivel internațional, oferind astfel șansa unor servicii/soluții inovative, care susțin apoi avantaje competitive pentru beneficiar în comunitate și mediul socio-economic.

În această nouă paradigmă, UBB a iniţiat deja o serie de parteneriate în forma unor Advanced Fellowships derulate, în cadrul Institutului STAR-UBB, cu companii din ţară sau internaţionale, parteneriate care asigură, prin utilizarea cunoaşterii inovative avansate în rezolvarea unor probleme practice complexe pe care le au colaboratorii UBB, un avantaj competitiv colaboratorilor.

               Parteneriatele încheiate în anul 2017 cu reprezentanţii mediului social şi economic sunt:

  • UBB – NTT DATA Advanced Fellowship – “Profilul psihosocial al IT-istului în următorii ani”
  • UBB – EON Reality Inc. Advanced Fellowship – „Aplicaţii de realitate virtuală pentru modificarea distorsiunilor cognitive implicate în sănătatea mintală”
  • UBB-AEGON Advanced Fellowship – „Definirea mecanismelor psihoculturale ale românilor față de asumarea de asigurări”