9 ianuarie 2022
Fundația Emil G. Racoviță pentru Știință și Explorare Medii Extreme a fost înființată sub egida Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) de un grup de oameni de știință din țară (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Academia Română etc.) și din străinătate, alături de familia/urmașii savantului Emil Racoviță.
Fundația a fost constituită ca omagiu adus savantului Emil Racoviță pentru substanțiala sa contribuție la înființarea, poziționarea și consolidarea academică internațională a Universității din Cluj, sediul Fundației fiind în spațiul UBB din Cluj-Napoca, pe strada Clinicilor nr. 5-7.
„Mă bucură această veste la început de an 2022! Savantul Emil Racoviță s-a întors în România pentru Universitatea din Cluj, locul unde își va înființa în 1920 Institutul de referință la nivel internațional și unde va ajunge Rector, mutând astfel centrul (bio)speologiei mondiale din Franța în România (la Universitatea din Cluj). În 2020, la împlinirea a 100 de ani de la înființarea Institutului, Universitatea a reînființat Institutul Emil Racoviță pentru Studiul Vieții în Condiții Extreme. (https://institutulracovita.ro/ – https://news.ubbcluj.ro/event/ubb-reinaugureaza-institutul-emil-g-racovita-pentru-studiul-vietii-in-conditii-extreme/). Așa cum spuneam în 2020 la reînființarea Institutului, prin aceste demersuri reparăm istoria și actualizăm în modernitate moștenirea academică a savantului. Acest proces s-a completat acum cu înființarea acestei Fundații, organizate – așa cum am anunțat în 2020 – sub egida UBB. Atât noul Institut al Universității, cât și Fundația funcționează în clădirea Universității, în locul care a găzduit vechiul Institut al savantului Emil Racoviță”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Fundația, al cărei președinte este acad. prof. univ. dr. Octavian Popescu, are ca scopuri principale: (1) Onorarea moștenirii științifice a savantului Emil G. Racoviță; (2) Întărirea și dezvoltarea poziției academice internaționale a savantului Emil G. Racoviță și a domeniilor fondate și cercetate de acesta; (3) Consolidarea și internaționalizarea peisajului academic și de cercetare, precum și a politicilor culturale și educaționale românești; (4) Integrarea tratatelor, a acordurilor, a convențiilor și a altor înțelegeri internaționale în care România este parte și care, prin obiectul lor, privesc și mediile extreme, pentru accesul la resurse necunoscute, conservarea mediului și stimularea cercetării avansate de frontieră. Ceilalți membrii fondatori ai Fundației sunt CAȘCAVAL Gheorghe Călin, MARCU Oana, RACOVIȚĂ Daniela, HAZAPARU Dan-Anibal, LASCU Cristian-Emil, LASCU Viorel-Traian, MELEG Ioana-Nicoleta, ONAC Petroniu-Bogdan-Lucian și SIMON Simion. În acest context, președintele Fundației, Acad. Prof. univ. dr. Octavian Popescu, declară că „Sunt foarte onorat să fiu primul președinte al Fundației care poartă numele savantului Emil G. Racoviță, fundație organizată sub egida Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Personalitate incontestabilă a cercetării științifice în domeniul științele vieții de la sfârșitul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea, Emil G. Racoviță, prin toată activitatea sa la Cluj, a avut un rol esențial în consolidarea prestigiului științific internațional al primei Universității românești din Transilvania. Fundația va susține și promova explorarea și cercetarea mediilor extreme subterane, oceanice, polare și spațiale, încurajând abordările inter- și multidisciplinare, pe de o parte, și colaborările între instituțiile de profil, la nivel național și internațional, pe de altă parte. Vivat, crescat, floreat!”.
***
UBB este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șase ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene „world-class/research-intensive”, iar din 2021 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.