A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a legjobb egyetem Romániában a 2018-as egyetemi metarangsor alapján

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) immár a harmadik egymást követő évben is legelső helyen szerepel a romániai egyetemek globális rangsorában. Az Ad Astra Kutatói Egyesület által összeállított Egyetemi Metarangsor a hazai egyetemek hierarchiáját az egyéni teljesítmények alapján határozza meg, a felsőoktatási intézmények nemzetközi rangsorolásának függvényében.

A 2018-as Egyetemi Metarangsor a High Level Experts Group tagjai által javasolt módszertant követi; őket a tanügyminisztérium nevezte ki 2016-ban, és az a feladatuk, hogy szigorúan egységes keretbe foglalják az egyetemek különféle nemzetközi osztályozási rendszereit, hogy minél stabilabb és átfogóbb képet nyerhessünk az egyetemi teljesítményről.

Örömmel tölt el ez a helyezés két centenárium találkozási pontján, amelyet a BBTE keretében is ünnepelünk: a Nagy Egyesülés centenáriuma (2018) és a Román Egyetem létrejöttének centenáriuma a BBTE-n (2019). A Babeș–Bolyai Tudományegyetem nagy tradícióval rendelkezik, amelynek mély európai/nemzetközi gyökerei vannak: a latin nyelvű egyetem (a XVI. (1581)–XVII. században), a latin/német nyelvű egyetem (a XVIII. században), a magyar egyetem (a XIX. században), és a román egyetem (a XX. században – 1919). A Nagy Egyesülést követően a régi királyság befektette a rendelkezésére álló legjobb egyetemi erőforrásokat annak érdekében, hogy egy olyan román egyetemet hozzon létre Kolozsváron, amelynek küldetése, hogy elérje a kolozsvári egyetemi tradíció magaslatait. Íme, napjainkban a BBTE hivatkozási alapnak bizonyul Erdély és Románia számára, és tisztességgel képviseli az országot a nemzetközi egyetemi szférában, az oktatás és a kutatás területén elért kiváló nemzetközi egyetemi státusával (a nemzetközi szakértői véleményezés alapján). Eszerint az 1581-ben beindított tradíció és a 100 évvel ezelőtti befektetés gyümölcsöt hozott! – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE kutatásért, versenyképességért-kiválóságért, valamint a tudományos kiadványokért felelős rektorhelyettese.

2016-ban az Egyetemi Metarangsor összeállítása a Román Oktatásügyi és Tudományos Kutatási Minisztérium égisze alatt történt, 2017-től már az Ad Astra Kutatói Egyesület védnöksége alatt készül. A 2018-as Egyetemi Metarangsorra vonatkozó teljes jelentést az alábbi oldalon lehet megtekinteni.