A BBTE egyedüli romániai egyetemként került be a legújabb Times Higher Education nemzetközi rangsorba

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem egyedüli romániai egyetemként jelenik meg a 2019-es Times Higher Education nemzetközi rangsor Mérnöki és műszaki tudományok szekciójában.

A nemrég nyilvánosságra hozott rangsorban 903 egyetem szerepel, és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem a 301–400. helyen van.

„Ez a legújabb helyezés megmutatja, hogy megvannak a szükséges eszközeink és tartalékaink ahhoz, hogy megbirkózzunk az előttünk álló 2021–2027-es időszak kihívásaival, amelynek legfontosabb témája az innovációhoz kapcsolódik az Európai Unió keretprogramjában. Ebben a kontextusban olyan sajátos stratégiákat tartunk szem előtt, amelyeknek a célkitűzései közvetlenül kapcsolódnak bizonyos minták alkalmazásához, és olyan teljesítmények eléréséhez, amelyek a világ legkiválóbb egyetemeire jellemzőek. Olyan egyetemekre, amelyek esetében korábban már beigazolódott, hogy képesek vagyunk felvenni velük a versenyt a kedvezőtlen feltételek dacára, amelyekkel a romániai egyetemeknek minduntalan szembesülniük kell, a kutatási tevékenységek támogatottsága miatt.

A legelső lépések egyike ezen a téren, amelyet a közeljövőben ennek érdekében meg fogunk tenni, egy intézet létrehozása lesz (Alkalmazott Természettudományi Kutató-, Fejlesztő- és Innovációs Intézet). Az általam említett minta konkrétan az Oxfordi Egyetem által megvalósított stratégia, amely a művészetek-humántudományoktársadalomtudományok hagyományos és erős irányvonalát megtartva rendkívül ésszerű módon sikerült beépítenie a STEM (Science/Technology/Engineering/Mathematics) modellt oly módon, hogy ebben az évben megelőzte a mérnöki és műszaki tudományok területén elismert egyetemeket.” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE kutatásért, versenyképességért-kiválóságért, valamint a tudományos kiadványokért felelős rektorhelyettese.

A brit Times Higher Education az egyetemek nemzetközi rangsorolásának egyik legösszetettebb és legtekintélyesebb listája, amelynek összeállításakor az oktatáshoz, a kutatáshoz, a társadalmi-gazdasági szférával való viszonyhoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz fűződő kritériumokat veszik figyelembe.

A rangsor elérhetősége