A BBTE élen jár a szakterületek szerinti nemzetközi rangsorban

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem nagyon jó helyen szerepel a nemrég nyilvánosságra hozott brit Quacquarelli Symonds (QS) szakterületek szerinti nemzetközi egyetemi rangsorban.

A BBTE két esetben is megjelenik a vizsgált 5 szakterület esetében az 500-as rangsorban: a 401–450. helyen a művészetek és humán tudományok esetében (országos szinten a legelső helyen), valamint a 451–500. helyen a társadalomtudományok és menedzsment esetében (szintén országos elsőként). A további szakterületeken – orvos- és élettudományok, természettudományok, műszaki tudományok és technológia – a BBTE jó nemzetközi helyezést ért el egyes szűkebb képzési területeknek köszönhetően.

A felmérés szerint országos szinten a Babeș–Bolyai Tudományegyetem első helyen szerepel a következő szűkebb képzési területek esetében: pszichológia (251–300. hely nemzetközi szinten, az orvos- és élettudományok részeként), közgazdaságtan/ökonometria (451–500. hely nemzetközi szinten, a társadalomtudományok és menedzsment részeként).

A BBTE szintén megjelenik nemzetközi szinten az 501–550. helyen a kémia (országos második hely, a természettudományok részeként), valamint az 551–600. helyen az informatika (országos harmadik hely, a műszaki tudományok és technológia részeként) esetében.

Elért helyezésünk a BBTE keretében működő erős társadalom- és humántudományi műhelyek teljesítményének tudható be, amelyeket továbbra is támogatunk és bátorítunk. Ebből az akadémiai realitásból kiindulva, a közeljövőben el fogjuk indítani a STEM+ programot (Science/Technology/Engineering/Mathematics) a BBTE keretében. A + jel a társadalom- és humántudományok transzverzális kulcsszerepét jelöli a STEM programok megvalósulásában, a nemzetközi rangú (world-class típusú) egyetemeknél bevált gyakorlat alapján.

Így a BBTE keretében működő tudományos műhelyek nem csak saját tudományterületükön belül működhetnek majd, hanem multi-, inter- és transzdiszciplináris keretek között is, kölcsönösen erősítve egymás hatékonyságát, ily módon kamatoztatva a BBTE komplex jellegét, a hallgatók és a társadalom javára.” – jelentette ki dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE kutatásért, versenyképességért-kiválóságért, valamint a tudományos kiadványokért felelős rektorhelyettese.

Az új rangsor a Babeș–Bolyai Tudományegyetem által elért nagyon jó helyezéseket is visszaigazolja, amelyekkel a legfontosabb nemzetközi egyetemi rangsorokban jelen volt az utóbbi években, és igazolja azt a kiválósági szintet is, amelyet a BBTE következetesen igyekszik tartani valamennyi tevékenységi területen. Ezek a szempontok befolyásolták a nemzetközi szintű kiváló egyetemi státus, azaz a 4 csillagos egyetemi besorolás odaítélését is, amelynek előzménye a BBTE nemzetközi kiértékelése volt a brit QS STAR egyetemi auditrendszer keretében.