A BBTE fizika szakterülete a sanghaji lista első 500 helyezettje között

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a Fizika Kar révén újból bekerült a világ legjobb 500 egyeteme közé, a frissen megjelent Academic Ranking of World Universities/ARWU, közismertebb nevén a sanghaji listán, amely valószínűleg a legtekintélyesebb nemzetközi egyetemi rangsornak számít (http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings).

Fizika szakterületen a BBTE a 401–500. helyen jelenik meg, országos szinten másodikként. Az Academic Ranking of World Universities rangsor korábban közzétett adatai alapján a matematika szakterület ebben az évben is a legjobb helyezést érte el a sanghaji listán (ARWU Q3 – országos elsőként a 201–300. helyre került a világranglista 500 felsőoktatási intézménye közül). A BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karán működő közigazgatás szakterület legelső alkalommal került be az első 200 helyre, így a bukaresti Közgazdaságtudományi Akadémia mellett országos szinten a legelső helyet foglalja el (151–200. hely a végső rangsorba bevont 200 hely közül).

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a Bukaresti Tudományegyetem mellett, a földtudományok szakterületén is az országos élvonalba tartozik: az ARWU világranglista 401–500. helyén szerepel; a 401–500. helyen szereplő vegyészmérnöki szakterület (az 500 helyből) országos szinten a harmadik helyet foglalja el hazai, neves egyetemek mellett.

Az elemzés során használt kiválósági kritériumok – az oktatási és kutatási követelmények – a nemzetközi rangsorok hitelességét garantálják, és ezért ezek az osztályozások hivatkozási alapul kellene szolgáljanak az egyetemek belföldi értékelése során is, akkor is, ha ezeknek a követelményeknek a mutatóit, a jelentőségük megváltoztatása nélkül, a romániai akadémiai környezet versenyképességéhez igazítják.