A BBTE Kreatív Iparágak Központot létesít

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) összehangolja erőforrásait, és azokat egy Kreatív Iparágak Központban fogja össze, amelyet a STEAM (tudomány-technológia-mérnöki tudományok-művészet-matematika/Science-Technology-Engineering-Arts-Mathematics) logikája alapján szervez meg, s amely a kolozsvári Cluj Innovation Park BBTE-térben fog működni, összekapcsolva a Kreatív Iparágak Regionális Kiválósági Központjával.

A BBTE Kreatív Iparágak Központja több olyan egységet foglal majd magában, amelyek a diszciplináris szempontokon túlmenően, egy multi-, inter- és transzdiszciplináris logikában fognak együttműködni.

A Kreatív Iparágak Központban együttműködő egységek már részét képezik a BBTE struktúrájának; ezek áthelyeződnek a központba, amint a világjárvány körülményei ezt lehetővé teszik. Ezek a következők:

(1) Egészségügyi pszichológiai technológiák (pl. virtuális/kiterjesztett környezet, online terápia, gaming terápia, robotterápia, terápiás rajzfilmek, terápiás történetek/játékok; relaxáció és stresszkezelés stb.);

(2) Digital Media/Radio UBB/TV UBB;

(3) Digital Humanities;

(4) Digital interactive arts/Documentary film making;

(5) Információtechnológia/gamifikáció;

(6) Csillagászat és asztrofizika: When science meets fiction;

(7) A továbbképzési, távoktatási és csökkentett látogatású oktatás központ (CFCIDFR) BBTE-termékei (pl. Massive open online course – MOOC videók);

(8) Florian Stefăneascu-Goangă „Pszichológiai Technológiai” Múzeum.

„Amint a ProUBB+ programban megfogalmaztuk, a BBTE elkötelezett amellett, hogy akadémiai sokszínűségét maximálisan és innovatívan két multi-/inter-/transzdiszciplináris platformra fókuszálja: (1) STEM – InfoBioNano4Health és (2) STEAM – a BBTE Kreatív Iparágak Központja. Mindkét platform oktatási, kutatási célokat lát el, ugyanakkor a társadalmi-gazdasági környezet innovatív átalakításában is szerepet játszanak, a társadalom felé mutató kétirányú nyitottság logikája mentén” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

A BBTE új Kreatív Iparágak Központjával kapcsolatban a rektor hozzáfűzte: „A BBTE-közösség tagjain is túlmutató nyitottság jegyében reméljük, hogy a Központba olyan közreműködőket találunk, akik a tudás előmozdításához járulnak hozzá, a Központ egységeinek szabályai alapján, együttműködésben azok tagjaival.”

World-class-elkötelezettségű egyetemként a BBTE ezeken a platformokat keresztül járul hozzá a közösség tagjai érdekeinek és értékeinek érvényre juttatásához, előrehaladott jövőbeli megoldásokat kínálva a társadalomnak a jólét és az életminőség javítása érdekében.