A kanadai Montrealban versenyzett a BBTE négyfős közgazdász diákcsapata

2018. február 18. és 24. között került sor a montreali Concordia Egyetem által szervezett, John Molson Undergraduate Case Competition (JMUCC) nemzetközi versenyre, amely világszinten az egyik legrangosabb gazdasági esettanulmány versenynek számít. A verseny kanadai döntőjére beválogatott 24 egyetemi csapat között a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézetének négyfős csapata is helyet kapott. A kolozsvári diákok kiválóan helytálltak a színvonalas nemzetközi mezőnyben, valamint elnyerték a versenyt megelőző esszépályázat 3.500 dolláros díját.

A versenyre minden évben csak azon egyetemek szerezhetnek meghívást, amelyek az előző években kiemelkedő eredményeket értek el nemzetközi esettanulmány-versenyeken. Idén a BBTE csapata is részt vehetett a megmérettetésen. Az egyetem diákjai a korábbi években eredményesen szerepeltek a nemzetközi versenyeken, többek között a Harvard Egyetemen, Londonban, Pisában vagy a norvégiai Bergenben.

A montreali versenyre beválogatott 24 csapat többsége kanadai és az egyesült államokbeli egyetemekről érkezett, mellettük 4 ázsiai, 2 ausztráliai és 6 európai diákcsapat vett részt a megmérettetésen. Az európaiak között volt jelen a Babeș–Bolyai Tudományegyetem 4 tagú csapata, név szerint Éltes Rita (Menedzsment, 3. év, Sepsiszentgyörgy), Kelemen Kincső (Gazdasági informatika, 2. év, Székelyudvarhely), Deák Péter (Gazdasági informatika, 3. év, Székelyudvarhely) és Szabó Norbert (Pénzügy és bank, 3. év, Sepsiszentrgyörgy), akik egyben a Gazdasági Tanácsadó Klub (GTK) szakkollégium tagjai is. A diákok felkészítő tanárai dr. Szász Levente, dr. Györfy Lehel és drd. Rácz Béla-Gergely voltak.

A versenyt egy hosszabb ideig tartó, komoly felkészülés előzte meg. Az egy hetes verseny három darab 3 órás esetmegoldó fordulóból, valamint egy 24 órás esettanulmány-oldásból állt. A 3 órás eseteknél a csapat számára 3 óra állt rendelkezésre, hogy egy vállalat problémájára megoldást találjon, amit azonnal követett egy 15-20 perces bemutató, valamint a zsűri kérdései. A BBTE diákjainak először egy szoftvercsomag eladására kellett stratégiát kidolgozniuk, ezt követte egy tanácsadó cég humánerőforrásának motiválását célzó eset, majd a harmadik körben egy koncentrálást segítő fülhallgató értékesítésének stratégiája következett. A 3 órás eseteknél a csapatok egymás ellen versenyeztek, minden körben egy csapatot egy másikkal társítottak és a két csapat között elosztottak 15 pontot. A harmadik esetnél a BBTE-s csapatnak sikerült megnyernie a párbajt a kanadai Alberta Egyetem csapata ellen. A 24 órás esetnél a Walmart Canada üzletlánc számára kellett egy értékesítési stratégiát kidolgozniuk. A világ vezető egyetemeinek csapatával együtt versenyző BBTE-s diákok tisztességgel helytálltak az erős mezőnyben, a döntőbejutás azonban nem sikerült.

A verseny nagydöntőjének végeredménye:

  • 1. hely: Chulalongkorn University, Bangkok, Thaiföld
  • 2. hely: Queensland University Of Technology, Brisbane, Ausztrália
  • 3. hely: University Of South Carolina, Columbia, Amerikai Egyesült Államok

A kolozsvári csapat bejutása a John Molson Undergraduate Case Competition-re egy kiváló lehetőséget jelentett arra, hogy a diákok megismerjék a világ élvonalát képviselő egyetemek csapatainak munkáját és teljesítményét, valamint hogy felmérjék szaktudásukat és előadói képességeiket a nemzetközi mezőnyben. Ezúton is gratulálunk a csapatnak és felkészítő tanárainak!

Külön köszönet illeti a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karát, valamint az OTP Bank Romániát, akik hozzájárultak a részvételi költségek finanszírozásához!

Babeș–Bolyai Tudományegyetem

Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet