Az év ásványa a fluorit. Tematikus tárlatvezetés a BBTE Geológiai Intézetének szervezésében

Egy ásvány története című tárlatvezetés-sorozat második bemutatójára 2018. április 17-én, 16 órától kerül sor a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Geológiai Intézetének magyar tagozata és az egyetem Ásványtani Múzeumának közös szervezésében.

Az áprilisi tárlatvezetés második állomásán a fluorit bemutatására kerül sor. Szó lesz a kiválasztott ásvány keletkezéséről, keletkezésének helyéről, hasznosíthatóságáról és más ásványoktól való megkülönböztető jegyeiről. A változatos színű fluoritot 2018-ban az év ásványának választották. Alkalmazhatósága és hasznossága a kohászatban mutatkozik meg leginkább, az ércek olvadáspontjának csökkentésére használják.

Az eseményre a BBTE Ásványtani Múzeumában kerül sor, a Farkas utcai főépület első emeletén. A tárlatvezetést Gál Ágnes geológus, a BBTE Geológiai Intézetének munkatársa tartja. Az eseményre a belépés díjtalan.

A rendezvénysorozat havonta jelentkező alkalmainak témáját egy-egy bemutatásra kiválasztott ásvány képezi. A soron közvetkező bemutatók időpontjairól és témáiról tájékozódni lehet hamarosan a Geológiai Intézet magyar nyelvű Facebook oldalán: https://www.facebook.com/foldtan/