Egy találkozó margójára. A KAB elnökének közleménye

Június 14-én az MTA Kolozsváron tartotta a területi bizottságok éves ülését. Ugyanezen a napon, ezen összejövetel után zajlott az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottságának éves közgyűlése. Mindkét rendezvény a Vallásszabadság Házában kapott helyet. A rendezvényeket megtisztelte jelenlétével Lovász László akadémikus, az MTA elnöke.

Tudomást szerezve Lovász elnök úr kolozsvári látogatásáról Ion-Aurel Pop, a Román Akadémia (RA) elnöke 14-én késő délutánra egy beszélgetésre hívta meg az MTA elnökét és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) elnökét. A KAB elnöke, Néda Zoltán támogatta ennek a beszélgetésnek a létrejöttét bízva abban, hogy egy tudományszervezési (és nem politikai) találkozó javíthatja a román‒magyar tudományos kapcsolatokat Erdélyben, valamint a Román Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia viszonyát. Lovász elnök úr így a június 14-i sűrű program dacára elfogadta a meghívást, és 18.15‒18.45 között találkozott Ioan-Aurel Pop akadémikussal a BBTE rektori hivatalában. A találkozáson jelen volt még Ioan Bolovan, a Román Akadémia levelező tagja, a BBTE rektorhelyettese, Octavian Popescu akadémikus, a BBTE Biológia és Geológia Karának dékánja és Néda Zoltán akadémikus, a BBTE Fizika Karának professzora, a KAB elnöke. A rövid beszélgetés során a két intézmény, az MTA és a BBTE eddigi tudományos kapcsolatairól esett szó, tudományos és tudománypolitikai, szervezési, illetve az együttműködést illető kérdésekről. Érintették az MTA körüli átalakításokat is, ugyanis ez közvetett módon az erdélyi magyar tudományos életet is érinteni fogja.

A megbeszélés egy fotózással zárult, amely szimbolikus értékkel bír: a két akadémia elnöke a BBTE névadó tudósainak képei előtt tisztelegve fejezte ki annak reményét, hogy az eredményes tudományos kapcsolatok oda nem illő tényezőktől függetlenül, zavartalanul fennmaradhatnak, erősödhetnek. Szimbolikus értékű az is, hogy a képen az RA elnöke Bolyai János oldalán áll, az MTA elnöke pedig Victor Babeș oldalán.

A KAB kéri a felelősen gondolkodó sajtóorgánumokat, hogy ezt a találkozót ne használják fel hangulatkeltésre a román és magyar tudományosság között, sem más önző politikai célokra. Tiszteljék meg közérdekű munkánkat azzal, hogy ha tájékoztatnak erről az eseményről, akkor azt objektíven, a tények birtokában teszik.

 

Néda Zoltán,

a KAB elnöke

 

Forrás: kab.ro