Finnországi oktató előadást tart a BBTE-n a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program kutatásáról

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének szervezésében dr. Petteri Laihonen, a finnországi Jyväskyläi Egyetem oktatója a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program kutatásáról tart előadást, 2018. március 1-én 16 órától.

A Bepillantás a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program kutatásának eredményeibe című angol nyelvű előadás keretében a finn, de magyarul is kitűnően beszélő nyelvész beszámol a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program kutatásáról. A Finn Akadémia által finanszírozott projekt egyrészről a moldvai magyar oktatási programot dokumentálja és elemzi olyan új, vizuális módszerekkel, amelyeket multimédiás eszközök támogatásával terveztek meg, továbbá magát az oktatási programot támogatja.

A projekt többek között a nyelv- és íráshasználatot, illetve a sztenderd nyelvi változatokhoz való viszonyulást kutatja erősen kétnyelvű környezetben, és háttérként a finn oktatási tapasztalatokat is használja.

Az előadásban közreműködik Timaru Carina, kutatási asszisztens, a Kultúra és társadalom, hagyomány és modernitás mesteri program I. éves hallgatója. Az eseményre a BBTE Bölcsészettudományi Karának Popovici termében kerül sor.