Maradt néhány ingyenes és fizetéses hely a Babeș–Bolyai Tudományegyetem őszi felvételijére

A Babeș–Bolyai Tudományegyetemen 2018. szeptember 10-én kezdődik az őszi felvételi, ahol a nyári felvételi időszakot követően fennmaradt ingyenes és fizetéses helyekre lehet felvételizni. Alapképzésen a következő tandíjmentes helyeket kínálja a BBTE:

            Matematika és Informatika Kar: Matematika szak 5 hely, Matematika-informatika szak 5 hely; Fizika Kar: Fizikai Informatika szak 1 hely; Kémia és Vegyészmérnöki Kar: Kémia szak 10 hely, Szerves anyagok kémiája és technológiája, kőolaj- és szénkémia szak 8 hely; Biológia és Geológia Kar: Ökológia szak 5 hely, Geológia szak 5 hely; Földrajz Kar: Földrajz szak 5 hely, Területfejlesztés 8 hely, Turizmusföldrajz 2 hely, Turizmusföldrajz szak Gyergyószentmiklós 6 hely; Környezettudományok és környezetmérnöki Kar: Környezettudományok szak 4 hely, Környezettudományok szak Sepsiszentgyörgy 3 hely; Bölcsészettudományi Kar: Magyar nyelv és irodalom főszak – idegen nyelv és irodalom mellékszak (román, angol, francia, német, olasz, spanyol, orosz, ukrán, norvég, finn, kínai, koreai) vagy világ- és összehasonlító irodalom mellékszak (magyar vagy román nyelven) 8 hely; Magyar nyelv és irodalom 2 hely; Néprajz 4 hely; Kultúratudomány/művelődésszervező 2 hely; Történelem és Filozófia Kar: Történelem szak 6 hely, Régészet szak 2 hely, Nemzetközi kapcsolatok szak 4 hely, Információtudomány és dokumentációtudomány szak 2 hely, Filozófia szak 7 hely; Szociológia és Szociálismunkás-képző Kar: Szociológia szak 1 hely, Humánerőforrás szak 1 hely, Antropológia szak 3 hely, Szociális munka szak 11 hely; Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar: A kereskedelem, a turizmus és a szolgáltatások gazdaságtana szak Sepsiszentgyörgy 6 hely; Vállalatgazdaságtan szak Sepsiszentgyörgy 2 hely; Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar: Politikatudományok szak 3 hely, Közigazgatás szak 13 hely, Közigazgatás szak Sepsiszentgyörgyön 16 hely; Testnevelés és Sport Kar: Mozgáskészség és sporttechnika szak 1 hely; Református Tanárképző Kar: Református valláspedagógia szak 16 hely, Zene 10 hely; Római-Katolikus Teológia Kar: Római katolikus valláspedagógia szak 2 hely, Római katolikus pasztorális teológia szak Gyulafehérvár 14 hely, Vallástudomány szak 6 hely; Színház és Televízió Kar: Teatrológia szak 1 hely.

            Mesterképzésen a következő szakokon hirdet meg a BBTE ingyenes helyeket: Biológia és Geológia Kar: Szárazföldi és vízi ökológia szak és Orvosi biológia szak 9 hely; Jogtudományi Kar: Magánjog az Európai Unióban 14 hely (a kar csak ősszel szervez felvételit); Bölcsészettudományi Kar: Néprajz 5 hely; Történelem és Filozófia Kar: Jelenkor története és nemzetközi kapcsolatok szak 6 hely; Kritikai elmélet és multikulturális tanulmányok szak 5 hely; Szociológia és Szociálismunkás-képző Kar: Humánerőforrás-menedzsment és szervezeti szociológia szak 3 hely; Mentálhigiéné a szociális szférában szak 3 hely; Tanácsadás a szociális szolgáltatások területén szak 8 hely; Alternatív módszerek az óvodában és az elemi osztályokban szak 7 hely; Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar: Marketing stratégiák és politikák szak 12 hely, Vállalati pénzügyi menedzsment szak 14 hely; Református Tanárképző Kar: Alkalmazott teológia szak 3 hely; Valláspedagógia-Egyháztörténelem 7 hely; Római Katolikus Teológia Kar: Alkalmazott római katolikus pasztorális teológia szak 3 hely.

            Fizetéses helyekre mind kar esetében lehet jelentkezni. Az őszi felvételi 2018. szeptember 10. és 20. között zajlik, és a jelentkezési feltételek azonosak a nyári felvételiével. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem karai különböző jellegű írásbeli vagy szóbeli vizsgákat szerveznek a jelentkező diákok ismereteinek és kognitív képességeinek felmérésére. A BBTE valamennyi karán a felvételi végleges eredményének kiszámításakor – eltérő súlyozással – figyelembe veszik az érettségi vizsga átlagát is. Az ezzel kapcsolatos információk elérhetőek a karok hivatalos honlapján.

Az őszi felvételi naptárát, a felvételi díjakat, a versenytematikát, valamint a felvételivel kapcsolatos bővebb tájékoztatást a BBTE felvételi honlapján lehet megtekinteni, az alábbi címen: http://admitere.ubbcluj.ro/hu/.