Milyen pszichoterápiás kezelést válasszunk? – BBTE-s szerzője is van annak a könyvnek, amely hamarosan útbaigazít

Daniel David, a BBTE keretében működő Pszichoterápiai és Alkalmazott Egészségpszichológiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének igazgatója társszerzőként és szerkesztőként jegyzi azt a kötetet, amely Bizonyítékalapú pszichoterápia: tudomány és gyakorlat [Evidence-Based Psychotherapy: The State of Science and Practice] címmel várhatóan 2018 első hónapjaiban lát napvilágot a Wiley-Blackwell kiadó gondozásában. A Wiley-Blackwellt nemzetközi színtéren a pszichológiai szakkönyvek közreadására specializálódott legrangosabb kiadók között tartják számon. A BBTE-s pszichológus szakmai blogján rövid ismertető olvasható a megjelenés előtt álló kiadvány tétjeiről, előzményeiről.

Ahogy az orvostudomány bármely ágazatában, úgy a pszichológiában is léteznek tudományosan megalapozott, féltudományos, valamint tudományosan megalapozatlan kezelési módok. Sajnos gyakran előfordul, hogy képzetlen vagy szakirányú képesítéssel nem rendelkező terapeuták szakembernek adják ki maguk, aminek a páciensek, az egészségügyi rendszer, valamint a szakma issza meg a levét. A megjelenés előtt álló kötet segédletként kíván szolgálni a tudományos megalapozottságú – és ezek közül is a nagyobb hatékonyságú – megközelítések felismeréséhez.

2011-ben Daniel David és Guy Montgomery A pszichoterápiás kezelések tudományos alapjai [The Scientific Status of Psychotherapies: A New Evaluative Framework for Evidence-Based Psychosocial Interventions] címmel tanulmányt adott közre a Clinical Psychology: Science and Practice nevű szaklapban. A szerzőpáros egy olyan nemzetközi értékelési rendszer bevezetését javasolta, mely a tudományosan alátámasztható pszichoterápiás eljárásokat rangsorolja hatékonyságuk szerint. Javaslatukat jelentős szakmai visszhang övezte, amihez az is hozzájárult, hogy két amerikai szaktekintély, Scott Lilienfeld, valamint Jeffrey Lohr cikkezett a tanulmányról. A közlést követően a szerzőpáros felkéréseket kapott különböző rangos európai, valamint egyesült államokbeli kiadóktól egy olyan szakkönyv megírására, amely a legelterjedtebb pszichés zavarok pszichológiai és pszichoterápiás kezelésmódjait mutatja be az általuk bevezetett rangsorolási rendszer alapján. A Wiley-Blackwell ajánlata leginkább azzal győzte meg a könyv – Scott Lilienfelddel, Jeffrey Lohrral, valamint Steven Lynnel kiegészülő – szerzőcsapatát, hogy lehetőséget biztosított egy, a képzett pszichoterapeuták munkáját segítő online klinikai útmutató létrehozására. Terveik szerint az online felületet jövőre, azaz 2018-ra helyeznék működésbe az egyesült államokbeli Icahn School of Medicine at Mount Sinai és a Pszichoterápiai és az Alkalmazott Egészségpszichológiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete védnökségével. A szerzők egy ötvenfős – nemzetközileg elismert szakemberekből válogatott – bizottságot kértek fel arra, hogy tesztelje a David és Montgomery által bevezetett értékelési rendszert a depressziós, pszichotikus, szorongásos, szexuális, disszociatív, étkezési, alvás- vagy személyiségzavarok, a poszttraumatikus stressz, valamint a túlzott alkoholfogyasztás kezelése terén szerzett klinikai tapasztalatai tükrében.

Daniel David a Pszichoterápiai és az Alkalmazott Egészségpszichológiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének épülete előtt. Forrás: http://www.gandul.info/de-ce-iubesc-romania/de-ce-iubesc-romania-cercetatorul-daniel-david-a-construit-la-cluj-realitatea-virtuala-din-matrix-cu-2-milioane-de-euro-video-8975934

A közleményt Serestély Zalán szerkesztette.