Oktatói laboratóriumot avattak fel a BBTE Kémia és Vegyészmérnöki Karán

Nanotechnológiai didaktikai laboratóriumot avatott fel a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Kémia és Vegyészmérnöki Kara 2018. november 28-án, a kar Arany János utcai épületében.

A laboratóriumba 25 ezer Euró értékű új felszerelés, műszerek kerültek, amelyek lehetővé teszik majd, hogy a BBTE kémia- és vegyészmérnöki szakos hallgatói nanotechnológiai laborgyakorlatokon vegyenek részt. A mérőműszerekkel és eszközökkel való felszereltséget a magyarországi Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány (PADE) támogatásával valósította  meg a Kémia- és Vegyészmérnöki Kar.

Az avatáson részt vett dr. Soós Anna a BBTE tanulmányi rektorhelyettese, dr. Gabriela Nemes a Kémia és Vegyészmérnöki Kar dékánja, dr. Barabás Réka dékánhelyettes, valamint a kar vezetőtanácsának tagjai.

Az újonnan indult Nano- és bioanyagok technológiája és kémiája mesterképzésünk laborgyakorlatait tartjuk majd itt. Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk képzéseink gyakorlati oldalára, amelyet kérnek is tőlünk a diákok. Ezért lényeges, hogy legyenek olyan terek, ahol ők a tanult anyagszintéziseket önállóan, de felügyelet alatt alfától omegáig végig tudják vezetni, ahol minden eszköz adott az egyéni és csoportos munkához. Természetesen kutatásokhoz is használjuk majd a labort, ugyanis mesterképzőnk már szorosan összekapcsolódik a karunk kutatási irányaival. – hangsúlyozta ki dr. Barabás Réka dékánhelyettes.

A laboratóriumot a következő eszközekkel, műszertípusokkal szerelték fel: analitikai mérlegek; fordulatszám- és hőmérséklet szabályzóval ellátott mágneses keverők az anyagok szintéziséhez; ultrahangos vízfürdők (nanoadalékok diszpergálására); pH-méter; termosztatálható vízfürdők, nagy teljesítményű kompresszor a Saint-Gobain gyártmányú MasterJet típusú lángszoró pisztolyhoz.

A Kémia és Vegyészmérnöki Kar új laboratóriumát a román és a magyar tagozat mesterszakos hallgatói egyaránt használják majd laboratóriumi feladatvégzéshez.

A PADE honlapja: https://www.pallasalapitvanyok.hu/alapitvanyok/pade