Országos szinten legelső helyen a BBTE a Times Higer Education rangsorban

A romániai egyetemek közül legelső helyre került a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem a 2019. szeptember 11-én, szerdán megjelent Times Higher Education 2020 (THE) felsőoktatási nemzetközi egyetemi rangsorban, világszinten pedig a 801–1000. helyen szerepel.

A világon működő 27.000–30.000 felsőoktatási intézmény közül mindössze 1.396 egyetem került fel a Times Higher Education 2020 (THE) listájára, amely az egyik legfontosabb nemzetközi egyetemi rangsornak számít.

 „A legutóbbi három (2018/2019/2020) Times Higher Education rangsorban a Babeș–Bolyai Tudományegyetem folyamatosan jobb helyre került a kutatás (tudományos publikációk/ idézettség/ nemzetköziesítés) és a társadalommal való kapcsolatok (tudástranszfer/iparból származó bevételek) terén. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy az oktatási kritériumok szerint alacsonyabb helyezést értünk el, főként az (1) alulfinanszírozottság miatt, (amely nem teszi lehetővé számunkra, hogy az egyetemi oktatók és a BBTE-n tanulmányaikat folytató hallgatók, valamint az egyetemi személyzet tevékenységére szánt tisztességes költségvetés minél jobb arányát érhessünk el ebben a rangsorban, (2) a doktori tanulmányok számára biztosítandó helyek csökkentése miatt, (amely nemrég érintette a hagyományos akadémiai központok nagy egyetemeit), és (3) a nemzetközi visszhanggal járó borzalmas országos közpolitikák miatt, (például a külső kiértékelők megtiltása; a jó nemzetközi gyakorlatok leértékelése stb.), amelyek később megmutatkoztak az ország egyetemeinek teljesítményét felmérő nemzetközi rangsorokban. Erre az előnytelen versenyhelyzetre országos szintű megoldásokat kell találnunk, felelősségteljes miniszterekkel együtt. Mivel egy egyetem küldetésében az oktatási-képzési tevékenység mégiscsak elsődleges összetevőnek számít, a BBTE keretében elsőként létrehoztunk egy oktatási tanácsot, amelytől konkrét javaslatokat várunk arra vonatkozóan, hogy saját erőforrásainkból mit tudunk kihozni, az előbbiekben felsorolt országos szintű gyakorlatokból származó előnytelen feltételek dacára.” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE kutatásért, versenyképességért-kiválóságért, valamint a tudományos kiadványokért felelős rektorhelyettese.

A brit Times Higher Education az egyetemek nemzetközi rangsorolásának egyik legösszetettebb és legtekintélyesebb listája, amelynek összeállításakor az oktatáshoz (elismertség/ oktatók és hallgatók aránya/ doktori fokozattal rendelkezők aránya egyéb mutatókhoz), a kutatáshoz (tudományos publikációk/ idézettség/ nemzetköziesítés), és a társadalommal való kapcsolatot (a gazdasághoz és az iparhoz fűződő viszony, tudástranszfer, iparból származó bevételek) veszik figyelembe.