Szerdától lehet iratkozni a Babeș–Bolyai Tudományegyetem felvételijére

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem felvételijére 2018. július 11-től, szerdától lehet iratkozni, a felvételizők 244 alapképzési program (távoktatási és csökkentett látogatású képzés), valamint 222 magiszteri program (távoktatási és csökkentett látogatású képzés) közül választhatnak.

A 2018–2019-es egyetemi tanévre a BBTE két új alapképzési szakot javasol a következő karokon: Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar, Környezeti menedzsment és könyvvizsgálat szak (román nyelven), valamint Történelem és Filozófia Kar, Biztonsági tanulmányok szak (román nyelven).

Magiszteri képzésen 4 új szak indítását javasolja a BBTE: Tantervmenedzsment (román nyelven) a Pszichológia és Neveléstudományok Karon; Korszerű informatikai rendszerek: modellezés, tervezés, fejlesztés (német és angol nyelven) a Matematika és Informatika Karon; Ökumenikus egyházzene (magyar nyelven) a Református Tanárképző Karon; Interaktív digitális művészetek (angol nyelven) a Színház és Televízió Karon.

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem a 2018–2019-es egyetemi tanévre 4.958 tandíjmentes, több mint 9.300 tandíjas, és 2.700 távoktatási és csökkentett látogatású helyet hirdet meg az alapképzési felvételire. A tandíjmentes helyek közül 60 helyre a roma nemzetiségű jelentkezők felvételizhetnek, 161 helyre a vidéki középiskolák végzettjei, míg további 168 helyre a határon túli román nemzetiségű jelentkezők.

A magiszteri képzésen közel 3.382 tandíjmentes, több mint 6.218 tandíjas hely kerül meghirdetésre a 2018–2019-es egyetemi tanévre. A tandíjmentes helyek közül 268 helyre a prioritási szakterületekre jelentkezők, további 18 helyre a roma nemzetiségű jelentkezők, míg 82 helyre a határon túli román nemzetiségű jelentkezők felvételizhetnek.

A nyári felvételi 2018. július 11. és július 29. között zajlik. A beiratkozási időszakra, a felvételi vizsgákra, az eredmények kifüggesztésére, a fellebbezések benyújtására, a helyek visszaigazolására, valamint a megmaradó helyek újraosztására vonatkozó tudnivalókat a BBTE egyes karai határozzák meg. Bővebb információkat az alábbi oldalakon lehet megtekinteni:

http://admitere.ubbcluj.ro/ro/licenta/calendar/ és http://admitere.ubbcluj.ro/ro/master/calendar/.

A felvételi magyar nyelvű honlapja: http://admitere.ubbcluj.ro/hu/.