Több mint 200 magyar középiskolás vett részt a Középiskolások Hosszú Hétvégéjén a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet 2018. szeptember 20. és 23. között szervezte meg, immár hatodik alkalommal, a Középiskolások Hosszú Hétvégéjét a BBTE-n rendezvényét. A rendezvényre 230 magyar középiskolás diák látogatott el tanáraik kíséretében. A diákok 19 város 26 középiskolájából érkeztek, szinte minden erdélyi és partiumi iskolaközpontból: Szatmár, Margitta, Szilágysomlyó, Nagyenyed, Arad, Várad, Beszterce, Brassó, Kézdivásárhely, Marosvásárhely, Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Temesvár, Székelyhíd, Szilágycseh, Gyímesfelsőlok középiskolái egyaránt jelen voltak.

Az évről évre bővülő rendezvény célja, hogy a középiskolás diákok betekintést nyerhessenek az egyetem kutatói illetve oktatói munkájába, valamint a kolozsvári diákéletbe. A résztvevők ismeretterjesztő előadásokon, gyakorlati foglalkozásokon, illetve interaktív programokon vehettek részt, miközben az egyetemi bentlakásokban laktak és az étkezés is az egyetemi étkezdében zajlott. A tevékenységek a közgazdaságtudománytól a filozófiáig, a geológiától a környezettudományig minden tudományterületet felöleltek.

A következő előadásokon vehettek részt pénteken a diákok: László Zoltán – Vadrózsák kalózai (Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet), Kis Boglárka Mercedesz – Aktív tűzhányókon turistaként és kutató geológusként (Geológiai Intézet Magyar Tagozat), Réti Kinga-Olga – Márpedig kaját ne dobjunk el! Környezettudatosság a mindennapjainkban (Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar), Benő Attila – A fordítás rejtélyeiből (Magyar Nyelvtudományi Intézet), Nagy Egon – A nemzetközi terepgyakorlatok bemutatása (Magyar Földrajzi Intézet), Kerekes Erzsébet – Gyermekfilozófiai foglalkozás (Magyar Filozófia Intézet), Nagy Alpár – Miért jó reformátusnak lenni? (Református Tanárképző Kar), Săplăcan Zsuzsa – Mobile App Marketing – Hogyan tudjuk megszerezni és megtartani a mobilalkalmazás felhasználókat? (Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet), Markó Bálint – Mit adtak nekünk a neandervölgyiek? (Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet), Begy Róbert Csaba: Energiaválság?! Építsünk atomreaktort házilag (Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar), László ÉvaFelnőtté válás – kapcsolatok – intimitás (Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet), Szikszai Mária – Mit gondol egy néprajzos Einstein utolsó vacsorájáról? (Magyar Néprajz és Antropológia Intézet), Salat Levente – Létezhet-e emberi társadalom politika nélkül? (Politikatudományi Intézet), Fekete Miklós és Toadere Kovács Dalma – A zenét játszani is lehet – zenés foglalkozás, bemutató az érdeklődőknek (Református Tanárképző Kar).

A pénteki napot természettudományos szabadidős foglalkozások zárták: Ultrahangos denevérvadászat; Csillagvizsgáló látogatása; Éjszaka az őslények között: barangolás az Őslénytani és Rétegtani Múzeumban; Vezetett látogatás a BBTE Állattani Múzeumában.

Szombaton a BBTE karai által szervezett tematikus előadásokon és foglalkozásokon vehettek részt a karok székhelyén a diákok: Vincze H. Orsolya – A háromfejű kacsa, avagy kinek (ne) higgyünk online. Interaktív online média bemutató; Kádár Magor – Hazudj, ha tudsz. Nem tudsz. Interaktív nonverbális kommunikáció foglalkozás; Benedek István – Mit rejt a logó? – arculatba kódolt üzenetek. Interakív bemutató (Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet); Berszán Lídia – A szociális munka, mint segítő szakma arcai. Interaktív foglalkozások a családokkal, gyermekekkel, fogyatékkal élőkkel, álláskeresőkkel való munka kapcsán (Magyar Szociológia és Szociális munka Intézet); Benke András – Re-kreatív nyitó-szeminárium (Magyar Irodalomtudományi Intézet); Szabó Á. Töhötöm – Néprajzos kvíz – avagy mit eszik a kultúratudós? (Magyar Néprajz és Antropológia Intézet); Molnár Bodrogi Enikő, Jankó Szép Yvette – Vidám finn nyelvlecke (Magyar Irodalomtudományi Intézet); Rácz Béla – FishBanks Ltd. – menedzsment szimulációs játék (Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet); Forray Ferenc – A kőzetek és más anyagok láthatatlan alkotóelemeinek megismerése (Geológiai Intézet Magyar Tagozata); Tunyagi Arthur és Járai-Szabó Ferenc – Gyakorlati ismerkedés az Arduinókkal (Magyar Fizika Intézet); Feleki István – Bevezetés a fotózás titkaiba, Tárkányi István – A filmezés alapjai (Fotó, Film és Média Intézet); Muntean Norbert – Lángfestéstől az elemanalízisig (Magyar Kémiai és Vegyészmérnöki Intézet); Fekete Miklós és Toadere Kovács Dalma – A zenét játszani is lehet – zenés foglalkozás, bemutató az érdeklődőknek; Péter István – Mi fán terem a teológia? – Keresztfán… – előadás, beszélgetés az érdeklődőkkel; Lukács Olga – Kincses Kolozsvár – városnézés művészettörténeti és történelmi bemutatóval (Református Tanárképző Kar).

Kommunikációs készségfejlesztős és karriertanácsadós tematikus workshoppok közül választhattak a résztvevők szombat délután: Kádár Magor – Benyomásmenedzsment – élet a valós és virtuális világban; Benedek István – Z generáció az online térben; Fugel Edina – Honnan tudjam, mit válasszak? – tudatos(abb) karriertervezés.

A KHH utolsó napját egy felvételi tájékoztató zárta: Soós Anna – Hogyan gyűjts plusz pontokat az egyetemi felvételidhez? – tantárgyversenyeken szerzett eredmények hasznosításának lehetőségeiről; Markó Bálint – Ösztöndíjlehetőségek (Erasmus, Makovecz-program) és mentorprogramok (BBTE Mentor Klub). A BBTE-n zajló tanrenden kívüli oktatási tevékenységek és oktatástámogató projektek.

Az idei rendezvény keretében is kiemelt jelentőséget kaptak a 10.000 alatti lakosságú települések iskolái, az itt tanuló diákok bevonását a BBTE Hozzáférés – részvétel – méltányosság a felsőoktatásban projektje tette lehetővé. A rendezvényről készült fotók megtalálhatók az egyetem Facebook oldalán: www.facebook.com/bbtekolozsvar