Úszófesztiválra kerül sor a BBTE Universitas úszócentrumában

2019. szeptember 28–29-én a Babeș–Bolyai Tudományegyetemhez tartozó „Universitas” úszócentrum (Iuliu Hațieganu sportpark) ad otthont a „Mindenki az úszásért, úszás mindenkinek!” mottójú 24 órás úszómaratonnak, amelyet a Sports Culture Sportklub Egyesület szervez.

Az esemény sztármeghívottja Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó úszó.

 A szervezők hangsúlyozzák, hogy elsősorban nem egy úszóverseny megrendezése volt a szándékuk, hanem sokkal inkább egy olyan úszófesztiválként, az úszás ünnepeként kell elképzelni ezt az eseményt, amely a sportolás mellett ismerkedési tevékenységeket, kiállítási standokat, tombolát, részvételi csomagokat, támogatói ajándékokat, és sok hasonló meglepetést tartogat a résztvevők számára.

 „Egy jó hangulatban eltöltött 24 óra lesz a család, a kollégák és barátok körében, az úszás kedvelői társaságában. Változatos úszótevékenységeket terveztünk, hogy mindenki kedvére valót választhasson – életkortól és felkészültségi szinttől függetlenül, azok, akik biztonságban érzik magukat a vízben, egészen a profi úszókig.” – állítja a szervezőcsapat.

Mindazoknak, akik részt szeretnének venni az eseményen, választaniuk kell a tervezett 5 tevékenység közül, csapatot kell kialakítaniuk, majd 2019. szeptember 22-ig benevezhetnek a versenyre az alábbi honlapon: www.sportsculture.ro. A főként csapatok számára meghirdetett rendezvény keretében egyéni teljesítménypróbára is sor kerül.

A Iuliu Hațieganu sportparkban lévő Universitas úszócentrum medencéjének egyik folyosója napi 24 órában folyamatosan két úszó, Florin Tomoș és Andrei Ioniță rendelkezésére fog állni. Mindkét úszónak kiváló tapasztalata van az egyéni teljesítménypróba terén.

Florin Tomoș szervezte meg a legelső országos távúszást, a Bélesi-tó 28 km-es szakaszán, ő kezdeményezte a LAKE’S SEVEN projektet (amely a 7 leghosszabb romániai tó átúszását tűzte ki célul, felhíva a figyelmet a vízminőség védelmére), és legutóbb átúszta a Molokai Kaiwi-csatornát 14 óra és 56 perc alatt.

Andrei Ioniţă 23 éve úszik rendszeresen, és számtalan úszómaraton nyertese, valamint országos és nemzetközi úszóversenyeken ért el kiváló helyezést.

A megnyitóünnepségre 2019. szeptember 28-án, szombaton 10:00 órakor kerül sor a BBTE Universitas úszócentrumának épületében.

Az úszófesztivállal kapcsolatos bővebb információkat a http://sportsculture.ro/univer-24-az-uszas-unnepe-2019/ honlapon, valamint az esemény Facebook-oldalán lehet megtekinteni: https://www.facebook.com/events/1019274624943894/.

Forrás: Népszava