Véradásra hív a BBTE

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem ebben az időszakban szolidaritási felhívást intéz a közösség minden olyan tagja fele, aki vért adhat.

A véradás céljából a Regionális Vérközpontba való kimozdulás vészhelyzetnek minősül, és ilyenként kell feltüntetni a saját felelősségre tett nyilatkozatban, megjelölve az útvonalat, illetve a véradó lakcímét és a Regionális Vérközpont címét (Nicolae Bălcescu u., 18. sz., Kolozsvár).

„Közösségünk mindig nagyon jól reagált, amikor a társadalmi szolidaritás került szóba. A több mint öt évvel ezelőtt indított véradási kampányok már hagyományossá váltak a BBTE-n; ezek által az alkalmi eseményeken túl is megpróbáltunk állandó viselkedést generálni a véradás ügyében. Most be kell bizonyítanunk, hogy tudjuk mozgósítani magunkat előre megtervezett eseményeken kívül is, és hogy vészhelyzet esetén felelős közösségként viselkedünk. Felhívásunk nemcsak a kolozsvári lakosoknak szól, hanem a más településekről származó hallgatóinknak is, akik a megyéjükben található vérközpontokban adhatnak vért” – nyilatkozta a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektora, dr. Daniel David egyetemi tanár.

A BBTE felhívása a kórházakban ebben az időszakban tapasztalható akut vérigény összefüggésében merült fel, mivel az új koronavírussal való fertőzés terjedésének veszélye által előidézett helyzet drámaian csökkentette azok számát, akik naponta jelentkeznek a kolozsvári Regionális Vérközpontban.

Az intézmény képviselői, valamint a kórházak és a nemzeti egészségügyi hatóságok képviselői folyamatosan hangsúlyozzák a vér szükségességét, valamint azt, hogy az ország vérátömlesztési központjai képtelenek megfelelni a kórházak irányából az elmúlt hetekben beérkezett kéréseknek.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem állandó kapcsolatban áll a közösség tagjaival, úgy az ingyenes tanácsadást és pszichológiai szaktanácsadást nyújtó szakemberek révén, mind a hallgatók révén, akik országos szinten is átvett és később kibővített kampányokat folytatnak, valamint azok révén, akik az időskorúak segítségére sietnek bevásárlásokkal, ezek kézbesítésével.

A BBTE emellett a közösség tagjainak helyes és állandó informálásával is foglalkozik; az Egyetem webhelyén ebben az időszakban külön szekcióban foglalkozik az új koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozására vonatkozó intézkedésekkel (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).

 

 

BBTE Kommunikáció és PR iroda