Rectorul UBB în conferința la Academia Română filiala Iași

2 septembrie 2024

 

La invitația Academiei Române – filiala Iași, rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David va vorbi, într-o conferință publică, despre „Mintea umană și tehnologia în contextul noii revoluții industriale”.

„Mă duc mereu cu plăcere la Iași, unul din cele trei centre academice istorice ale țării cu începuturi ale învățământului superior cu secole în urmă. De data aceasta am fost invitat de filiala din Iași a Academiei Române, unde voi vorbi despre o temă extrem de relevantă pentru lumea de astăzi – Mintea umană și tehnologia în contextul noii revoluții industriale -, pe care voi încerca să o încadrez în abordări științifice, dincolo de miturile și pseudocunoașterea vehiculate la nivelul simțului comun. Am acceptat cu drag și pentru că președintele filialei, academicianul matematician Viorel Barbu (dar și alți colegi de acolo) este un reper în lumea academică acum adesea mai tulbure din țară, așa că mai avem ocazia să strângem rândurile pentru normalitatea și excelența științei românești”, spune rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David.

Conferința este publică și va avea loc în data de 17 septembrie 2024, de la ora 10.00, în Aula filialei Iași a Academiei Române.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.