
Prof. univ. dr. Adina-Eliza Croitoru, de la Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), va participa, în perioada 9-13 decembrie 2024, la Scoping Meeting for the IPCC Seventh Assessment Report (AR7), care va avea loc la Kuala Lumpur, Malaysia (https://www.ipcc.ch/event/ar7-scoping-meeting/). Întâlnirea reunește un grup de experți internaționali în domeniul schimbărilor climatice și va avea ca scop elaborarea structurii și tematicii viitorului raport asupra schimbărilor climatice (Assessment Report 7).
Prof. univ. dr. Adina Croitoru, singurul cercetător din România selectat în acest grup, va participa la lucrările Grupului de Lucru The Physical Science Basis. Creat în 1988 de Organizația Meteorologică Mondială (OMM) și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) are ca principal obiectiv oferirea de informații științifice sintetice și coerente guvernelor și decidenților politici de la toate nivelurile în vederea utilizării lor pentru a dezvolta politici climatice (https://www.ipcc.ch/about/). Rapoartele IPCC sunt, de asemenea, o contribuție cheie în negocierile internaționale privind schimbările climatice în cadrul Conferinței Părților (COP), care se desfasoară în fiecare an. IPCC este o organizație interguvernamentală a țărilor membre ale Națiunilor Unite. IPCC are în prezent 195 de membri. Mii de oameni din întreaga lume contribuie la activitatea IPCC. Pentru rapoartele de evaluare, experții științifici își oferă voluntar timpul în calitate de autori ai documentelor IPCC pentru a evalua miile de lucrări științifice publicate în fiecare ciclu de evaluare (care cuprinde câțiva ani) pentru a oferi un rezumat cuprinzător a ceea ce se știe despre factorii determinanți ai schimbărilor climatice, modul de manifestare, impacturile și riscurile viitoare ale acestora, și cum pot măsurile de adaptare și atenuare contribui la reducerea acestor riscuri.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.