Ediția a XIII-a a „Zilei Interacțiunii Om-Animal”, organizată la UBB

Biroul pentru Studenți cu Dizabilități al Universităţii Babeş-Bolyai alături de Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca organizează joi, 2 martie 2017, între orele 09.00 – 15.00, cea de-a XIII-a ediţie a Zilei Interacţiunii Om-Animal (ZIOA).
ZIOA este un eveniment al consorțiului UBB-USAMV CN (Facultatea de Psihologie și Științele Educației și Facultatea de Medicină Veterinară Cluj-Napoca) în domeniul interacțiunii om-animal (cercetare și educație), având ca scop promovarea cunoștintelor și atitudinilor optime față de animale, despre efectele terapeutice ale interacțiunii om-animal și deținerea responsabilă a animalelor de companie. ZIOA aduce împreună participanți din domeniile protecției animalelor, promovării adopțiilor, activităților și terapiei asistate de animale, ghidajului persoanelor nevăzătoare, managementul riscului zoonotic, prevenția abandonului, etc., atrăgând sute de participanți la fiecare ediție și un interes intens la nivel de mass media.
În fiecare an se organizează două ediţii de anvergură ale ZIOA, una la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (ediţia de primăvară) marcând începutul cursului semestrial de Psihologie Animală şi una la Facultatea de Medicină Veterinară, marcând Ziua Internaţională a Copiilor, 1 iunie (ediţia de vară). ZIOA se organizează pe bază de voluntariat (participanți cu standuri, activități și voluntari ai Biroului pentru Studenți cu Dizabilități, UBB și USAMV CN), iar intrarea este liberă.

Programul evenimentului ZIOA ediția 13 este următorul:

9:00-10:00 – Curs introductiv Psihologie Animală (Alina S. Rusu, sala Zorgo; cursul se adresează studenților din anul I, Psihologie).
10:00-10:15 –Deschidere ZIOA (sala Zorgo, parter).
10:15-12:00 – Prelegere (în limba engleză) “Nature-oriented programs in prison: A holistic approach to human nature” (Invitat: Arne Kvernvik Nilsen, guvernator, The Correctional Services South Region, Norvegia) – sala Zorgo, parter.
12:30-13:30 – Demonstrații de agility – exerciții vesele cu oameni și câini (Iulia Lazăr și echipa Pet Joy Sports, echipa Vierpfoten București – etaj I, hol).
13:30-14:30 – Exerciții de conducere cu câinii-ghid pentru persoane nevăzătoare (Angel Dog Satu-Mare, etaj I, hol).
Pe parcursul ZIOA (orele 10-15:00), vor funcționa standurile ONG-urilor din domeniul adoptiilor și protecției animalelor (cu oameni și animale, târgușoare de casă, pliante, roll-upuri etc.), standul cu activități pentru copiii Fabrica de Zâmbete (Asociația Studenților Psihologi din România), standul Veterinarilor (consultanță privind deținerea responsabilă a animalelor de companie), Colțul Cunoașterii Interactive (Vivariul UBB) și standurile cabinetelor care practică activități și terapie asistată de animale.
Voluntarii (studenți ai UBB, USAMV CN, Biroul pentru Studenți cu Dizabilități) ne vor ajuta cu entuziasm în buna desfășurare a acestei ediții.
Eveniment pe facebook: https://www.facebook.com/events/735319633289960/.

Scurtă descriere biografică a invitatului ZIOA 13

Arne Kvernvik Nilsen, Norvegia

 Invitatul ediției 13 a ZIOA UBB-USAMV CN este Arne Kvernvik Nilsen (Norvegia), cu experiență profesională în reformele la nivel de penitenciare și pregătirea personalului penitenciar în domeniul ecologiei umane (human ecology), ca metodă de integrare și reintegrare a persoanelor în detenție. Pregătirea sa educațională include: formare și studii pastorale, formare în intervenții în criză, formare în psihoterapie Gestaltistă, formare în management guvernamental în domeniile social și sănătate, etc.
Cu o experiență de peste 25 de ani în domeniul integrării și reintegrării sociale, Arne Kvernvik Nilsen a dezoltat un cadru theoretic și metodologi bazat pe ecologie umană și psihoterapie gestaltistă aplicat cu succes în reformele din mediul peniteciar. Arne Kvernvik Nilsen este partener de proiect și formator în cadrul Administrației Naționale a Peniteciarelor din România, fiind printre promotorii dezoltării unei unități penitenciare bazată pe ecologie umană la Penitenciarul Tulcea, sectorul Chilia (Human Ecological Prison după modelul penitenciarului Bostoy, Norvegia). Interesele sale vizează încorporarea efectelor positive ale interacțiunilor om-animal și om-natură (în general) în eficientizarea programelor de integrare și reintegrare socială a persoanelor în detenție, prin responsabilizare față de mediul fizic și social.

ZIOA13-final