Alexandru Bologa

14192565_1393520613995908_5942929875610064427_n

Studentul nostru, Alexandru Bologa, este proaspăt medaliat cu bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro, la judo nevăzători, categoria 60 de kilograme.

Povestea carierei de judoka pentru Alex a început în clasa a IX-a, atunci când Gianina Andreica, antrenoare în cadrul lotului de la Cluj, a venit la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca cu propunerea de a pregăti tineri interesați de acest sport. Alex s-a arătat foarte deschis de această idee, iar la 16 ani făcea deja parte din lotul național. Datorită faptului că este singurul judoka nevăzător din țară, el a trebuit să se pregătească cu luptători care nu aveau deficienţe de vedere. Pregătirea foarte intensă l-a făcut însă să obțină mai multe rezultate deosebite, cum ar fi: în anul 2013 – locul 2 la Campionatul Mondial de juniori din Ungaria; în 2014 – locul 2 la Cupa Europeană de juniori din Ungaria, locul 1 la Cupa Europeană de seniori din Germania, locul 7 la Campionatul European de seniori. În anul 2015, participă la Jocurile Mondiale IBSA din Seul și obține locul 5 la Campionatul European de seniori din Lisabona. În anul 2016, ocupă locul 1 la German Open Judo Championships, locul 2 la Grand Prix Infraero, Rio de Janeiro și locul 1 la Grand Prix Birmingham. 

Alex este legitimat la CSM Cluj-Napoca. Performanța obținută la Rio l-a făcut să fie cel mai tânăr medaliat judoka la Jocurile Paralimpice și primul medaliat nevăzător român la judo. După întoarcerea în țară, a fost decorat de către președintele țării cu meritul 3, sportiv cu 2 barete, pentru rezultatul obținut în Brazilia. Un ajutor important pentru Alex a fost sprijinul lui Sally-Wood-Lamont, Preşedintele Comitetului Național Paralimpic, datorită căruia studentul UBB a putut să se bucure de condițiile necesare pentru performanţă sportivă. Chiar dacă Paralimpiada abia s-a terminat, Alex se gândește deja la Campionatul European și Mondial, sperând la noi medalii.
Felicitările noastre, Alexandru Bologa!