
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.
***
Mesajul Ministrului Educației și Cercetării cu ocazia Zilei UBB – 12 mai -, care marchează 444 de ani de la fondare!
Mă bucur că marcați 444 de ani de la fondarea instituției academice – 12 mai 1581 – care astăzi se numește Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și, ca alți demnitari înaintea mea, că pot să vă adresez, cu ocazia Zilei Universității, câteva gânduri în acest context excepțional pentru comunitatea UBB, pentru mediul academic românesc și pentru țară.
Ca cea mai veche instituție academică a României, ați inițiat o serie de premiere în mediul academic de pe teritoriul actual al țării: prima instituție academică cu rang de universitate (Academia Claudiopolitana – Academia din Cluj), prima instituție cu nume de universitate (Universitas Claudiopolitana – Universitatea din Cluj), primele titluri academice (baccalaureus, master, doctor) și primele titluri de Doctor Honoris Causa. Iar această Tradiție de excepție, exprimată acum într-o cultură organizațională competitivă, forjată prin istorii complicate, o valorizați în Excelența prezentului, devenind astfel (1) una dintre cele mai reprezentative universități românești – de un deceniu prima în țară prin prisma performanțelor academice în metarankinguri (care reunesc clasamente internaționale ale universităților) – și (2) cu cele trei limbi academice oficiale (română/maghiară/germană), care reflectă istoria Universității, cea mai complexă universitate europeană din punct de vedere multicultural-multilingvistic, așa cum au remarcat de altfel și comisarii europeni în timpul vizitelor în țară.
Ca rector ales al UBB, mă simt onorat de Tradiția și Excelența UBB, iar ca ministru mă bucur că Tradiția și Excelența UBB pot inspira mediul academic românesc și că țara are de unde să obțină Știință-Cultură-Inovație!
Prof. univ. dr. psih. Daniel David
Ministrul Educației și Cercetării
Membru al Academiei Române (m.c.) și al Academiei Europene
***
Sub deviza “Tradiție și Excelență prin Cultură, Știință, Inovație, din 1581”,
sărbătorim azi
UBB – 444 de ani de tradiție academică
Mesajul rectorului interimar al UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel
La 12 mai 1581, Regele Ștefan Bathory emitea, la Vilnius, diploma de fondare a unei universități la Cluj – Academia Claudiopolitana, prima instituție de pe teritoriul actual al României, care avea dreptul să confere titlurile universitare de bacallaureus, magister și doctor. După modelul altor universități din acea vreme, instituția va evolua – prin dezvoltări și restrângeri, fondări și refondări – în Universitas Claudiopolitana (cu predare în limbile latină și germană), iar apoi în Universitatea Regală Maghiară de Științe Franz Joseph. Aceasta va fi transformată, în anul 1919, în universitatea românească din Cluj, sub numele Universitatea Regele Ferdinand I. In 1959, prin unificarea universităților Babeș și Bolyai, ia ființă Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), continuitoarea tradițiilor academice mai sus menționate.
Cea mai veche, cea mai mare și cea mai performantă universitate a României de azi (aflată pe prima poziție ȋn toate Metarankingurile Naționale din 2016 ȋncoace, prima și singura universitate din România cotată, după un audit internațional ȋn 2021 și reconfirmat ȋn 2025, ca universitate de cinci stele QS***** – World Class University), UBB sărbătorește cu emoție și bucurie reperul 444 din lunga și prestigioasa sa istorie.
La mulți ani tuturor celor ce alcătuiesc azi comunitatea academică UBB!
La mulți ani tuturor celor ce au fost parte și rezonează și azi cu spiritul UBB!
prof. univ. dr. Adrian Petrusel
Rector interimar UBB