3 noiembrie – „Ziua UBB”

Regele Ferdinand I stabilește prin Decretul nr. 4090 din 12 septembrie 1919 că „Universitatea maghiară din Cluj se transformă pe ziua de 1 octombrie 1919 în Universitate românească”. Primul rector al Universității din Cluj a fost profesorul Sextil Pușcariu, iar lecția inaugurală – Datoria vieţii noastre – a fost prezentată la 3 noiembrie 1919, de către profesorul Vasile Pârvan.

După tradiția latină începută în 12 mai 1581 (sec. XVI) – 12 mai este o altă sărbătoare din seria „Ziua UBB” – , completată/înlocuită cu limba germană (sec. XVIII) și maghiară (sec. XIX), adăugarea în 1919 (sec. XX) a componentei românești în învățământul superior universitar clujean a fost un moment istoric, absolut necesar și așteptat, anticipat în Transilvania de cursurile în limba română din învățământul superior greco-catolic de la Blaj de la început de secol XIX. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin profilul multicultural-multilingvistic – cu trei limbi academice oficiale: română/maghiară/germană – și mottoul Tradiție și Excelență, onorează astăzi această istorie, fiind probabil cea mai complexă universitate europeană din punct de vedere multicultural-multilingvistic.

Universitatea (românească) din Cluj va introduce în învățământul superior de limba română modelul humboldtian de universitate și diverse practici universitare internaționale, precum conferirea titlului de Doctor Honoris Causa (Regina Maria fiind între primii care au primit acest titlu). În octombrie 1927, Universitatea din Cluj va adopta oficial numele „Universitatea Regele Ferdinand I”, nume pe care îl va purta până în 1948, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) fiind astăzi succesorul academic și legal al Universității din Cluj/Universitatea Regele Ferdinand I.

În acest an două evenimente marchează „Ziua UBB”:
· „Un veac de sincronism” – un eveniment co-organizat de UBB cu Academia Română și Dilema, luni, 4 noiembrie 2024, dedicat lui Eugen Lovinescu și efortului acestuia de sincronizare culturală a țării cu reperele relevante: https://news.ubbcluj.ro/event/un-veac-de-sincronism-eveniment-organizat-de-ubb-si-revista-dilema-celebrand-100-de-ani-de-la-aparitia-lucrarii-istoria-civilizatiei-romane-moderne/
o Vă așteptăm la mesele rotunde și la dezbaterea dintre rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, și președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop.
· Studenții UBB organizează „UBB Festival” (https://ubbfestival.ro/).

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.