Evenimentul ZIOA ediția 16, organizat la UBB

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, organizează vineri, 1 iunie 2018, în intervalul orar 10.00 – 16.00, cea de-a XVI-a ediţie a Zilei Interacţiunii Om-Animal (ZIOA). Evenimentul se va desfășura în Campusul USAMV CN (Calea Mănăștur, nr.3-5).

ZIOA este un eveniment orientat spre comunitate al consorțiului UBB-USAMV CN (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și Facultatea de Medicină Veterinară) în domeniul interacțiunii om-animal (cercetare și educație), având ca scop promovarea cunoștintelor și atitudinilor optime față de animale (deținerea responsabilă a animalelor de companie, managementul riscului zoonotic, prevenția abandonului animalelor și dezvoltarea abilităților civice în relația cu oamenii și animalele).

ZIOA se organizează anual în două ediții, prima ediție marcând începerea cursului de Psihologie Animală în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (ediția de luna martie, de interior), iar a doua ediție se organizează în curtea USAMV CN în 1 iunie, marcând Ziua Internațională a Copiilor. ZIOA aduce împreună pe bază de voluntariat profesioniști și studenți din domeniile protecției animalelor, promovării adopțiilor și activităților asistate de animale (ex. agilitate, activități și terapie asistate de animale, ghidaj al persoanelor nevăzătoare), atrăgând sute până la mii de participanți la fiecare ediție. Numărul de studenți voluntari care se implică în organizarea ZIOA variază între 50 și 150 pentru fiecare ediție.

Participanții ZIOA la ediția a 16-a (01.06.2018) sunt: Facultatea de Medicină Veterinară (USAMV CN), Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (UBB), Facultatea de Biologie și Geologie (UBB), Spitalul Universitar de Urgență al USAMV CN, Vivariul UBB, Muzeul de Zoologie al UBB, Asociația Studenților Psihologi din România, Organizația Studenților pentru Natură, asociații studențești din USAMV (ASMV, IVSA), asociații care promovează protecția animalelor și deținerea responsabilă a animalelor de companie: Pet Joy Sports Cluj-Napoca, Descoperă Natura, Angel Dogs Satu-Mare, Animal Society București, Asociația Recuperare și Agrement prin Călărie Leorinț, iCare, Nuca, Arca lui Noe Cluj, Ronda, Vegan în Cluj-Napoca, Câini de Terapie Sibiu, Mâț Tomi & Co, Asociația Autism Transilvania, școli speciale, echipe de terapie asistată de animale, și numeroși voluntari din cadrul celor două universități. Alături de participanți și vizitatori, vor fi standurile cu cafea (Coffee Addicts din Cluj-Napoca) și înghețată (Sweet Bunicuța).

Programul evenimentului ZIOA ediția 16 este următorul (intrarea este liberă):

  • Ora 10:00 Deschiderea oficială
  • Orele 10:30-12:00 – Demonstrație de exerciții de terapie asistată de cai pentru persoane cu dizabiități (Asociația Recuperare și Agrement prin Călărie Leorinț)
  • Orele 11:00-14:00 Sesiuni de calarit terapeutic pentru copii (Asociația Descoperă Natura)
  • Orele 11:00-13:00 Exercitii de agilitate si prezentare a cainilor de terapie (Pet Joy Sports, Animal Society)
  • Orele 11:00-14:00 Atelier de face painting pentru copii (studenții voluntari UBB)
  • Orele 11:00-14:00 Sesiuni de Reading for Dogs pentru copii (Câini de Terapie Sibiu)
  • Orele 10:00-16:00 – Standuri informationale, standuri de adoptie, targusoare de casa, Colturile Cunoasterii (Vivariu, Muzeul Zoo al UBB), consiliere comportamentală veterinară (cortul USAMV), mângâiat animale, atelier de jocuri Fabrica de Zâmbete, worskhopuri la standuri si vizite ghidate la muzeele si departamentele USAMV CN.

Intrarea este liberă pentru oameni și animalele lor de companie.

Notă pentru participanții cu animale de companie (câini, pisici): Vă rugăm să aduceți animalele de companie la ZIOA16 doar dacă acestea au vaccinările la zi și nu manifestă comportamente agresive față de oameni și alte animale. Să aveți la dumneavoastră lesă, apă, hrană și elemente de igienizare. Vă mulțumim.

Pentru mai multe detalii vă invităm să accesați pagina ZIOA aici: https://www.facebook.com/events/761737673997287/.