Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, vă invită vineri, 21 octombrie 2016, începând cu ora 10:00, în Amfiteatrul Iustinian Petrescu al Facultăţii de Ştiinta și Ingineria Mediului (str. Fântânele nr.30) la conferința de lansare a proiectului dIn, finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară POC-A1-A1.1.4-E-2015, Contract de finanțare nr. 22/01.09.2016, ID P_37_229, cod MySmis 103427.
Proiectul SMART-RAD-EN are ca obiectiv principal creşterea siguranţei şi sănătăţii populaţiei, îmbunătăţirea calităţii mediului interior şi optimizarea eficienţei energetice a locuinţelor prin dezvoltarea unor sisteme inteligente integrate pentru monitorizarea, controlul şi reducerea expunerii la radon şi la alţi poluanţi casnici aerieni (CO2, CO, VOC) în 5 aglomerări urbane din România (Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Timişoara), pe baza cercetării inovatoare interdisciplinare.
Totodată, proiectul vizează crearea în cadrul beneficiarului Universitatea Babeş-Bolyai a unui nucleu de competenţă ştiinţifică şi tehnologică de înalt nivel, la standarde europene, în domeniul calităţii mediului interior, care să se alinieze cu cele mai importante centre de profil din Europa. Alături de experții în radon (Prof. Dr. Carlos Sainz de la Universitatea Cantabria din Spania, CSII Dr. Ing. Alexandra Cucoș Dinu, Lect. Dr. Tiberius Dicu și colegii de la UBB), în echipa interdisciplinară a proiectului vor fi implicați specialiști tehnici cu expertiză avansată în inginerie civilă și automatizare de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (Prof. Dr. Cosmin Chiorean și echipa, Conf. Dr. Silviu Folea) și Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti (Conf. Dr. Tiberiu Catalina și echipa de doctoranzi).
Impactul şi beneficiile proiectului sunt puternic corelate cu legislaţia de radon pe care România trebuie să o introducă începând cu anul 2018. În acest sens, prezentul proiect reprezintă prima inițiavă de sincronizare a României cu prevederile normative europene privind protecția împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiațiile ionizante (radon). Rezultatele ştiinţifice preconizate au un potenţial major de a aduce câştiguri considerabile în termeni de sănătate, cercetare, dezvoltare şi inovaţie tehnologică şi de a genera valoare economică, prin obligativitatea care va fi impusă legislativ în România începând cu 2018 – DIRECTIVA 2013/59/EURATOM. Prin acordurile de parteneriat încheiate cu Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare (CNCAN) și Institutul Național de Sănătate Publica (INSP), proiectul va contribui la crearea cadrului legislativ românesc pentru armonizarea programelor de eficienţă energetică a clădirilor cu reducerea poluării şi asigurarea unor standarde de calitate a mediului interior.
Beneficiari direcți ai proiectului:
Indicatori de realizare/rezultat: 3 sisteme prototip de soluţii tehnice integrate; 10 case remediate; Hartă de risc penttru orașele țintă; 18 locuri de muncă nou create prin proiect în UBB; 3 Cereri de brevete; 25 de publicaţii ştiinţifice (15 articole în jurnale ISI); 2 propuneri de proiecte Orizont 2020.
Valoarea totală a acestui proiect este de 8.925.250 lei, iar perioada de implementare este 01 septembrie 2016 – 31 august 2020.
La această conferinţă sunt invitați să participe:
– Acad. Prof.univ.dr. Ioan-Aurel POP, Rectorul UBB Cluj-Napoca
– Pr. Prof.univ.dr. Ioan CHIRILĂ, Președintele Senatului UBB Cluj-Napoca
– Prof.univ.dr. Daniel DAVID, Prorectorul cu cercetarea, competitivitate – excelență, publicații științifice UBB Cluj-Napoca
– Emil BOC, Primarul orașului Cluj-Napoca
– Gabril PETRE, Președintele CNCAN
– Dr. Alexandra CUCU, Directorul INSP
– Prof.univ.dr.ing. Alexandru OZUNU, Decanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului, UBB Cluj-Napoca
– Rodica MEZA, Ofițer Monitorizare în cadrul DG OI ANCSI
– Reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice locale alături de cadre didactice din UBB
– Echipa proiectului.
În cadrul evenimentului dorim să prezentăm și un moment comemorativ-omagial dedicat Prof. Univ. Dr. Constantin Cosma, pionier în cercetările de radon și mentor al grupului de cercetare care implementează acest proiect.
Participarea dumneavoastra este importanta pentru noi! O consideram esențiala în crearea unei comunicări optime, a unei sfere de vizibilitate a expertizei avansate pe care o deține UBB în toate aspectele (administrative, management, cercetare), și totodată a unui impact real în raport cu sănătatea publică a cercetarilor asumate în proiect.
Conferința va începe la ora 10:00, iar declarațiile de presă vor avea loc în jurul orei 12:00.
Locația: Amfiteatrul Iustinian Petrescu al Facultăţii de Ştiinta și Ingineria Mediului (str. Fântânele nr.30)
Vă invităm așadar să ne fiți alături, așa cum ați făcut-o încă de la elaborarea acestei inițiative de cercetare!
Agenda Preliminară a Zilei de Vineri, 21 oct 2016
PROGRAMUL DE LUCRU:
ora 9,45 – PRIMIREA ȘI ÎNREGISTRAREA PARTICIPANȚILOR
ora 10 – CUVÂNT DE SALUT:
– Acad. Prof.univ.dr. Ioan-Aurel POP, Rector – UBB Cluj-Napoca
– Pr. Prof.univ.dr. Ioan CHIRILĂ, Președintele Senatului – UBB Cluj-Napoca
– Emil BOC, Primar Cluj-Napoca
– Gabril PETRE, Președinte CNCAN
– Dr. Alexandra CUCU, Director INSP
– Prof.univ.dr.ing. Alexandru OZUNU – Decan Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, UBB Cluj-Napoca
– Ofițer Monitorizare Rodica MEZA, DG OI ANCSI
ora 10,40 – 10,50 – MOMENT COMEMORATIV PROF. UNIV. DR. CONSTANTIN COSMA (CSII dr.ing. Alexandra CUCOȘ, Managerul de proiect UBB)
ora 10,50 – PREZENTAREA CONTEXTULUI GENERAL AL PROIECTULUI SMART-RAD-EN
– „Contextul internațional actual în cercetările de radon și proiectul SMART_RAD_EN ” Prof. Dr. Carlos SAINZ, Directorul de proiect – UC, Spania
– „Radonul în construcții civile” Prof. Dr. Cosmin CHIOREAN, Membru Cheie proiect – UTCN
– „Radonul și sisteme inovative de ventilație/ remediere” Conf. Dr. Tiberiu CATALINA, Membru Cheie proiect – UTB
ora 12, 15 – ÎNCHEIEREA CONFERINȚEI
ora 12, 15 – PAUZĂ DE CAFEA, PRÂNZ FESTIV