UBB își modernizează Carta pe linia unei universități de talie mondială 

De luni, 15 noiembrie 2021, prin votul final al Senatului, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are o nouă Cartă, profund revizuită față de edițiile anterioare, pe linia universităților internaționale moderne, de talie mondială (de tip world-class).

În acest context, Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, arată că: „Carta unei universități este Actul său fundamental, Constituția sa! Mulțumesc Senatului UBB pentru deschiderea arătată propunerii rectorului de a revizui Carta UBB, astfel încât să ne ancorăm mai bine în practicile academice internaționale de tip world-class și să fim mai puțin dependenți de fluctuațiile legislative naționale, întărindu-ne astfel autonomia universitară, referințele la normele academice internaționale clasice și stabile și posibilitatea de a implementa mai eficient Programul ProUBBPlus. Nu în ultimul rând, ne-am recuperat mai bine tradiția academică, prin cele două Zile ale Universității – 12 mai 1581 și 3 noiembrie 1919 – și prin reasumarea numelui tradițional, și anume Universitas Claudiopolitana.

Președintele Senatului UBB, prof. univ. dr. Florin Streteanu, declară că: „Noua formă a Cartei reflectă mai bine valorile înscrise în deviza Universității noastre – Tradiție și Excelență. Carta adoptată luni valorizează mai bine tradiția asumată a Universității și consolidează cadrul instituțional necesar unei universități de talie internațională. Vreau să mulțumesc, pentru efortul depus în acest demers, membrilor Comisiei de elaborare a proiectului de revizuire, colegilor din Senat și Rectorat, precum și celorlalți membri ai comunității noastre academice care pe parcursul dezbaterii publice au contribuit cu observații și propuneri la definitivarea proiectului. La finalul acestui demers Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca are o Cartă modernă, adaptată exigențelor academice internaționale în cadrul legislativ național, apreciată și de Ministerul Educației, care a avizat fără observații forma aprobată de către Senat.

UBB este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de cinci ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene „world-class/research-intensive”.