7 iulie 2023
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) lansează, începând din toamna acestui an, un program postuniversitar inovativ de Quantum Computing and Communication, un pas important în consolidarea poziției sale de centru de excelență în domeniul tehnologiilor cuantice din țară. Prin acest program, UBB va pregăti viitorii specialiști în tehnologii cuantice din România, oferind absolvenților o oportunitate unică de a se alătura unei comunități academice de elită.
Acest nou program nu este unul întâmplător, UBB fiind și coordonatorul echipei care realizează Strategia națională pentru comunicațiile cuantice în România, strategie care urmează să fie finalizată în toamna acestui an. Totodată, UBB este partener în proiectul RONAQCI, proiect care propune dezvoltarea, la nivel național, a unei infrastructuri de comunicații cuantice cu o lungime de peste 1500 km. Recent, UBB a inaugurat un centru de educație și cercetare în tehnologii cuantice, UBB Quantum HUB, care ȋşi va desfăşura activitatea în colaborare cu centrul similar din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti.
Prin aceste inițiative, UBB urmărește să fie unul dintre liderii în domeniul tehnologiilor cuantice și se angajează să accelereze dezvoltarea și implementarea tehnologiilor cuantice revoluționare. Acest angajament vine și în contextul în care European Institute of Innovation and Technology (EIT) și-a stabilit biroul național pentru EIT Digital la UBB.
Programul postuniversitar de Quantum Computing and Communication oferit de UBB va furniza studenților cunoștințe și abilități solide în acest domeniu în plină expansiune. Cursurile vor acoperi aspecte esențiale ale calculului cuantic, precum și teoria și aplicațiile sale practice. Studenții vor avea oportunitatea de a lucra în laboratoarele de ultimă generație și de a colabora cu specialiști în quantum computing, dobândind astfel o experiență unică.
„Suntem încântați să lansăm acest program postuniversitar de Quantum Computing, care oferă absolvenților șansa de a deveni pionieri într-un domeniu cu un potențial enorm”, afirmă decanul Facultății de Matematică și Informatică, prof. univ. dr. Anca Andreica.
Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, adaugă că, „prin acest program, ne propunem să formăm specialiști de înaltă calitate, capabili să abordeze provocările și să valorifice oportunitățile oferite de calculul cuantic. Împreună cu UBB Quantum HUB și cu implicarea noastră în Strategia națională pentru comunicații cuantice, vom juca un rol crucial în dezvoltarea și implementarea tehnologiilor cuantice în țara noastră, integrând acest demers și cu noile dezvoltări în inteligența artificială prin Institutul UBB de Inteligență Artificială, Realitate Virtuală și Robotică”.
UBB încurajează absolvenții de informatică, fizică, matematică și domenii conexe să se înscrie în noul program postuniversitar de Quantum Computing. Pentru mai multe informații despre programul postuniversitar și despre procesul de admitere, vă invităm să accesați link-ul http://www.cs.ubbcluj.ro/quantum/.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.