10 iulie 2023
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a dat luni, 10 iulie 2023, startul sesiunii de vară a admiterii în anul uniersitar 2023-2024, cu 5.298 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu, 10.892 de locuri în regim cu taxă și 2.980 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă.
La nivel master, UBB pune la dispoziția absolvenților de facultate care vor să-și continue studiile un număr de 3.627 de locuri la buget şi 6.284 de locuri la taxă.
Candidații vor putea alege între cele 252 de programe de licență (învățământ cu frecvență, frecvență redusă sau la distanță) și 236 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă).
Admiterea în anul universitar 2023-2024 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând mai multe specializări noi la nivel licență, la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (Specializarea Media digitală – 3 ani, cu frecvență – în limba maghiară), respectiv la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (Specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar (la Reșița) – 3 ani, la distanță – în limba română, respectiv Specializarea Psihologie – Științe cognitive – 3 ani, cu frecvență – în limba engleză.
La nivel de master, UBB pune la dispoziția candidaților nu mai puțin de 7 programe de studii noi – programul de Securitate cibernetică/Cyber Security (în limba engleză – organizat în rețea internațională), la facultatea de Matematică și Informatică, programul de Bioinformatică aplicată în științele vieții (în limba engleză), la Facultatea de Biologie și Geologie, programul de Schimbări climatice și dezvoltare durabilă, la Facultatea de Geografie, programul de Resurse turistice și dezvoltare durabilă (Zalău), în cadrul Facultății de Geografie, programul de Psihologie clinică: evaluare și intervenție (în limba maghiară), la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, respectiv programul de Analiza datelor de business și financiare (în limba maghiară), la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, respectiv Cultură politică și studii globale (în limba germană), în cadrul Facultății de Studii Europene.
Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 10 și 27 iulie 2023. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponible pentru fiecare dintre cele 22 de facultăți ale UBB.
Pentru admiterea în anul universitar 2023-2024 facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile vor lua în considerare media examenului de bacalaureat, cu pondere diferită. Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.
Taxele de admitere şi taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2023-2024 sunt, de asemenea, stabilite la nivelul fiecărei facultăţi şi pot fi consultate accesând linkurile: https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_admitere , respectiv https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_scolarizare .
Informațiile complete cu privire la admiterea din acest an la UBB pot fi consultate accesând linkul https://infoadmitere.ubbcluj.ro/ro/ .
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.