Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vă invită să vă bucurați, în data de 15 decembrie 2023, de la ora 17.00, în Sala Club a Universității, de expoziția cu tema “Parada Cavalerilor”, în care artistul încearcă să reînvie spiritul cavaleresc într-o lume în care s-au inversat toate valorile autentice, și în care numai cavalerii pot lupta până la capăt pentru salvarea valorilor socio-culturale fundamentale.
Parada cavalerilor în viziunea artistică a lui Viorel Lupu înseamnă o căutare printre forme geometrice și culoare, cu o sensibilitate acută, a măștilor reprezentative ale ființei umane. Reprezentarea cavalerului actualizează o temă culturală medievală și post-medievală. Prin ea pictorul desemnează o perspectivă culturală, artistică, estetică de apropiere a identităților sociale în fluiditatea acestora. Trecutul medieval și cavalerul său emblematic, ca identitate socială caracteristică imaginarului lumii, reprezintă sub penelul pictorului un transfer de tip cultural mediat de imaginația artistică. Cavalerii lui Viorel Lupu transfigurează imaginarul social într-un imaginar artistic și estetic.
Pictorul apelează la tema cavalerului nu pentru a căuta o măsură a Evului Mediu, ci pentru a reprezenta metaforic, printr-un limbaj artistic, înscrierea ființei umane în limitele sale naturale și biologice. Cavalerul este un prizonier care trăiește cu intensitate și ambiție condiția aceasta asumată. În schimbul acceptării deliberate a prizonieratului, cavalerul este dăruit cu virtuți eroice și profundă sensibilitate și delicatețe umană. Astfel, artistul e obsedat în prezentarea cavalerului de coif și scut, cavalerul său fiind încorsetat de zale metalice. Prin intermediul platoșei, vizierei, a elementelor de costumație, reprezentate sub diverse unghiuri, forme geometrice și culori abundente, artistul sugerează potența miracolului ființei umane. În acest caz, coiful și platoșa închid orizontul cunoașterii ființei umane, iar geometria și culoarea reprezentării cavalerului folosite de artist ne oferă o cale pentru sporirea misterului și inefabilul ființei. Cavalerul este metafora cunoașterii blagiene pe care imaginația figurativă și sensibilitatea coloristică a artistului o multiplică la nesfârșit.
Cavalerul este un cuceritor, pe câmpul de luptă, în turniruri, la curțile regilor și prinților. Uneori este asociat cu iluzia și irosirea în van, de lupta cu morile de vânt, cu un alienat, cu un individ care pierde legătura cu realitatea socială. În transfigurarea sa artistică propusă de Viorel Lupu, cavalerul reprezintă chipurile cuceritorului din societatea contemporană incitat de cunoașterea de sine și a marii taine a cunoașterii. Intriga, tensiunea reprezentării artistice propuse de Viorel Lupu constă în constrângerea impusă de haina metalică a cavalerului, închiderea în sine, și abundența formelor geometrice și a beției coloristice a reprezentării sale, deschiderea către modelul uman caracterizat de virtuțile vitejiei și solidarității umane.
Dr. Viorel Lupu (n. 14.12.1960), psihiatru, psihoterapeut și profesor la UMF Cluj- Napoca, și artist plastic, a început călătoria sa în lumea picturii și a desenului când avea mai puțin de 13 ani, la Școala Populară de Arte. De atunci, activitatea sa artistică a fost constantă, cuprinzând expoziții precum cea anuală de la “Salonul de iarnă al medicilor” – începând cu anul 1980 și până în prezent – , cele de la Institutul Cultural Român din Londra din 2011 și din 2013, sau cele trei de la Madrid, din 2021 (unde lucrarea sa, “Personalitate multiplă”, a fost cap de afiș), cea de la Veneția din același an, alături de expoziția “Interferențe balcanice” de la București. De asemenea a mai avut o expozitie la Madrid anul acesta cu 2 lucrari expuse. Artistul a avut 3 expoziții personale la Cluj-Napoca, ultima în luna martie 2023 la Casino – Centrul de Cultura Urbană.
Inspirația pentru picturile sale se regăsește de multe ori în pătrunderea tainelor psihicului uman în timpul psihoterapiei, acoperind teme de la subconștient la eu și de la anxietate până la personalitate multiplă.
Lucrările lui Viorel Lupu sunt pline de culori puternice și de simboluri, cum ar fi: masca – în sensul unei metafore sociale, ochiul – văzut ca o perspectivă personală sau ca o oglindă a privitorului, floarea, vitraliile, și, nu in ultimul rând, cavalerul – ca arhetip. Curatorul și artistul spaniol Vicente Herrero Heca apreciază lucrările lui Viorel Lupu și a încadrat arta sa în expresionismul abstract, comparându-l cu pictorul francez Dubuffet, cu mențiunea că folosește culori mai vii decât acesta. Tehnica predominant folosită de către artist cu multă pasiune este cea a culorilor acrilice pe canvas, si cea a markerelor pe hartie sau pe carton. Abordează atât pictura cât și grafica, iar în ultima perioadă şi grafica pe calculator, fiind atras de mirajul culorilor.
Pentru mai multe detalii puteți trimite un e-mail la adresa: violupu14@yahoo.com.