
18 aprilie 2024
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, găzduiește în perioada 20 aprilie–10 mai 2024, expoziția „Istorie și Simbol: Loja Masonică Sibiană”. Vernisajul evenimentului găzduit în premieră va avea loc sâmbătă, 20 aprilie 2024, de la ora 16.00, la UBB Art Hall (Calea Moților, nr. 11, etaj 3, Cluj-Napoca).
Expoziția aduce în prim-plan povestea captivantă a celei dintâi Loji Masonice din Sibiu și își propune să dezvăluie publicului importanța și contribuția acesteia în dezvoltarea culturală și intelectuală a Transilvaniei în secolele XVIII și XIX. Totodată, cu o bogată colecție de obiecte masonice din Muzeul Național Brukenthal, expoziția va oferi o incursiune fascinantă în universul masonic.
„Prin intermediul expoziției prezentăm publicului o parte din valoroasa colecție a Muzeului Național Brukenthal, care deține cea mai importantă și bogată colecție masonică din România”, declară organizatorii.
Bazele lojei sibiene active în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea au fost puse de nouă studenți sași, care au fost membri ai lojelor masonice din centrele în care și-au desăvârșit studiile, mai precis, Dresda, Erlangen, Jena și Tübingen. După ce au revenit la Sibiu, aceștia au înființat, în anul 1767, Loja Sf. Andrei la cele trei frunze de nufăr, al cărei scop principal era propagarea Iluminismului.
Loja sibiană a avut o activitate intensă în domeniul publicistic și literar, prin susținerea cercetărilor în vederea apariției unor lucrări legate de geografia și istoria Transilvaniei. Sub îndrumarea membrilor lojei s-au constituit prima colecție de minerale și cercul de lectură și s-au pus bazele unei biblioteci științifice.
Curatorii expoziției sunt dr. Alexandru Constantin Chituță și dr. Raluca Maria Frîncu, iar dr. Lukács József reprezintă UBB în calitate de colaborator.
Evenimentul este realizat cu sprijinul Marii Loji Naționale din România. Intrarea este liberă.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.