Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin UBB School of Health – UBBMed, a devenit partener (Network Partner) al EIT Health (cu sediul la Munchen, Germania), parte din structura European Institute of Innovation & Technology/EIT (“Knowledge & Innovation Community”). Acest parteneriat subliniază angajamentul UBB de a promova excelența în domeniul sănătății, deschide noi orizonturi pentru specialiștii români din domeniul sănătății și consolidează poziția UBB ca unul din liderii în cercetare, educație și servicii în sănătate.
Rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, declară că „prin acest demers UBBMed capătă o vizibilitate internațională tot mai mare și va avea acces rapid la informații relevante și la parteneriate de excelență în domeniul sănătății. Mai direct spus, această colaborare ne va permite să extindem și mai mult impactul nostru în domeniul sănătății, deoarece prin EIT Health vom avea acces la o rețea vastă de experți și resurse, ceea ce ne va ajuta să dezvoltăm rapid și serios proiecte inovatoare și să abordăm provocările actuale din domeniul sănătății. Așadar, acest parteneriat subliniază angajamentul nostru de a forma viitori lideri și de a contribui la îmbunătățirea sistemelor de sănătate din țară și din Europa”.
Prof. univ. dr. Răzvan Cherecheș, coordonator/responsabil UBBMed, detaliază demersul astfel: „Colaborarea cu EIT Health reprezintă o oportunitate extraordinară pentru cercetătorii noștri. Acest parteneriat va facilita accesul la resurse de top și va stimula dezvoltarea de proiecte inovatoare, în special în domeniul MedTech. Suntem entuziasmați să lucrăm îndeaproape cu EIT Health pentru a dezvolta noi tehnologii medicale care să îmbunătățească, pe de o parte, calitatea vieții și să ofere, în același timp, soluții inovatoare pentru provocările din domeniul sănătății. Accesul la echipe dedicate pentru asistență administrativă și identificarea partenerilor de proiect va fi esențial pentru succesul și progresul cercetărilor noastre”.
EIT Health, fondată în 2015 și parte a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), reunește aproximativ 120 de parteneri din mediul academic, industrie și sectorul public, cu scopul de a dezvolta soluții inovatoare pentru provocările din domeniul sănătății. Printre partenerii săi de diverse tipuri se numără instituții de renume, precum Universitatea Oxford (Marea Britanie), Institutul Karolinska (Suedia) și Institutul Fraunhofer (Germania). EIT Health este o comunitate de cunoaștere și inovare (KIC) în cadrul EIT, concentrată pe sănătate și îmbătrânire. Misiunea sa este de a îmbunătăți sistemele de sănătate din Europa prin promovarea inovației, depășirea obstacolelor transfrontaliere și oferirea de soluții care să schimbe vieți. Organizația sprijină dezvoltarea produselor și serviciilor inovatoare în domeniul sănătății, facilitând colaborarea între cercetători, industria farmaceutică și tehnologică, precum și sectorul public. Până în prezent, EIT Health a sprijinit peste 2.500 de start-up-uri și scale-up-uri, a antrenat peste 49.000 de studenți și profesioniști și a lansat 113 produse și servicii pentru a răspunde nevoilor nesatisfăcute din sănătate (EIT Campus) (EIT Health).
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.