19 iulie 2024
Centrul National de Competențe în Stilul de Viață Sănătos (https://healthylifestyle.
Acest demers se înscrie în angajamentul Centrului Național de Competențe în Stilul de Viață Sănătos și în parteneriatul strategic cu ELMO (https://news.ubbcluj.
Stilul de viață este un concept important în domeniul sănătății, atât pentru specialiști, cât și pentru publicul mai larg.
Primul program se va organiza în formula europeană de „open courses” și „microcredentials”, între 1 noiembrie 2024 și 31 ianuarie 2025. Programul va fi coordonat de Dr. Anca Hâncu (secretar general) și Dr. Ioan Hanes (vicepreședinte) din partea ELMO și de către Dr. Aurora Szentagotai din partea UBBMed, acoperind 15 teme (întâlniri) care abordează stilul de viață într-un model bio-psiho-social, după un curriculum european inovativ, prezentate în regim hibrid (fizic pentru cursanții din Cluj-Napoca și București și online pentru cei din alte zone ale țării).
Din 1 martie 2025 programul se va organiza și în formula clasică de ”curs postuniversitar”, recunoscându-se pentru participanții de la programul anterior micro-credențialele (micro-competențele). De asemenea, componentele practice din acest program vor fi implementate prin rețeaua Better Me, parte a grupului MedLife, coordonată de Dr. Anca Hâncu (https://www.medlife.ro/
Din partea Centrului Național de Competențe în Stilul de Viață Sănătos, profesorul Daniel David declară că „Acest demers de educație avansată a fost anunțat de la înființarea Centrului. După ce am analizat modalitățile de bune practici internaționale, am ales varianta modernă de „open courses” și „postuniversitar” și nu cea clasică (ex. master sau postdoctorat), deoarece este mai flexibilă, transversală și putem implica mai eficient experți de top din țară și de la nivel internațional – din zona psihologiei clinice/a sănătății/pozitive a stilului de viață, a modificărilor cognitiv-comportamentale în stilul de viață și a medicinei stilului de viață -, care pot acoperi adecvat modelul bio-psiho-social în abordarea acestei teme. Sunt primele programe postuniversitare în țară asupra acestei teme gândită bio-psiho-social, cu experții asupra temei de referință în țară în psihologie și medicină (unii care au introdus și/sau dezvoltat acest concept în țară), și sper să-i inspirăm și pe alții, deoarece nevoia este una vastă. În plus, ca un Centru național suntem deschiși și să le oferim, dincolo de aceste cursuri, și consultanță sau parteneriat celor interesați să dezvolte serios programe dedicate stilului de viață sănătos, pentru că amatorismul și impostura sunt extrem de influente în acest domeniu.” Profesorul Nicolae Hâncu adaugă că „Stilul de viață este o componentă cheie în apariția bolilor cronice netransmisibile, de aceea dobândirea de competențe transversale în modificarea acestuia pe linia unui stil de viață sănătos de către diverși specialiști în sănătate este un demers fundamental, atât pentru prevenție, cât și pentru tratament.”
Din partea Better Me by Medlife, coordonatorul programului, Dr. Anca Hâncu, declară că „Este important să construim un program educațional cu aplicabilitate clinică practică pentru a dezvolta competențe utile profesioniștilor, bazate pe evidențe științifice incontestabile. În acest sens, experiența practică acumulată va fi punctul de atracție pentru prezentarea noțiunilor într-un mod interactiv și imediat aplicabil.”
Din partea ELMO, președintele Dr. Ioannis Arkadianos și vicepreședintele dr. Ioan Hanes consideră că „ Expertiza europeană a ELMO în abordarea multidisciplinară a sănătății prin intervențiile de mod de viață sănătos oferă prin acest program o oportunitate în a forma viitori experți care vor contribui la promovarea acestui concept modern de sănătate în România. „
Toate detaliile celor două programe inițiale ale Centrului vor fi prezentate la începutul lunii septembrie, iar înscrierile formale se vor face în perioada 9-20 septembrie 2024. Expresii de interes preliminar pot fi deja formulate la adresa ceasar.bianca@gmail.com
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu celmai complex profil academic din țară (prin numărul de programe șicaracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiarăși germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începutăacum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localitățiși 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurileinternaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din celeaproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate șiintegrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fostconfirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele maiprestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primitdistincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.