Încarc Evenimente

Vernisajul expoziției „O lume nouă în căutarea celor vechi. Un veac de arheologie sub egida Universității Clujene la Cetățile Dacice și Ulpia Traiana Sarmizegetusa”, la UBB

30 septembrie, 2:00 pm - 6:00 pm

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar (DPCU), organizează vernisajul expoziției „O lume nouă în căutarea celor vechi. Un veac de arheologie sub egida Universității Clujene la Cetățile Dacice și Ulpia Traiana Sarmizegetusa”. Evenimentul va avea loc în cadrul ceremoniei de începere a anului universitar 2024-2025, luni, 30 septembrie 2024, de la ora 14.00, în Aula Magna a UBB (clădirea centrală, str. M. Kogălniceanu, nr. 1).

Expoziția este organizată de UBB, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Primăria Cluj-Napoca, cu scopul de a marca împlinirea a 100 de ani de la inițierea primelor cercetări arheologice sistematice ale „burgurilor dace” din Munții Orăștiei și ale șantierelor de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Universitatea noastră este singura universitate din România care patronează două situri arheologice aflate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, de o importanță capitală pentru istoria românilor și a spațiului est-european.

Expoziția va avea două componente: indoor (holul din fața Aulei Magna) și outdoor (spațiul pietonal din fața clădirii centrale a UBB).

În partea indoor, vor fi expuse, în vitrine, obiecte de patrimoniu provenind din săpăturile arheologice din Munții Orăștiei și de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflate în colecțiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Alături de vitrine, vor fi 2 display-uri care vor prezenta imagini în buclă, cu instantanee de șantier, și un panou-spider care va conține o prezentare generală a expoziției. Componenta outdoor cuprinde panouri cu instantanee din cei 100 de ani de cercetări la cele două șantiere.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu celmai complex profil academic din țară (prin numărul de programe șicaracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiarăși germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începutăacum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localitățiși 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurileinternaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din celeaproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate șiintegrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fostconfirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele maiprestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primitdistincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.

Detalii

Dată:
30 septembrie
Oră:
2:00 pm - 6:00 pm
Categorii Eveniment:
,

Loc de desfășurare

Universitatea Babeș-Bolyai
Vezi site-ul web Loc de desfășurare