„Un veac de sincronism” – eveniment organizat de UBB și revista „Dilema” celebrând 100 de ani de la apariția lucrării „Istoria civilizației române moderne” de Eugen Lovinescu

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca  (UBB) și revista „Dilema” organizează, în data de 4 noiembrie 2024, evenimentul „Un veac de sincronism” ce va celebra 100 de ani de la apariția lucrării „Istoria civilizației române moderne” de Eugen Lovinescu, eveniment inclus într-o serie mai largă de maniferstări dedicate sincronismului, așa cum a fost înțeles de Eugen Lovinescu.

Manifestările organizate de UBB și revista Dilema răpund inițiativei lansate la începutul anului 2024 de Academia Română prin dezbaterea „Proiectul național românesc în orizontul secolului 21: reinterpretări și reevaluări la centenarul publicării lucrării Istoria civilizației române moderne de Eugen Lovinescu” și recunosc importanța majoră pe care această operă o are în istoria ideilor românești, dar și actualitatea fierbinte a fondului ei de idei.

Evenimentul organizat în data de 4 noiembrie 2024 la Sala Club a UBB (str. Em. de MArtonne nr. 1) va cuprinde două mese rotunde la care vor fi invitați profesori din cadrul UBB și cercetători ai Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca.

Cele două mese rotunde vor fi co-moderate de prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, și Sever Voinescu, redactor-șef al revistei ”Dilema”:

  • ora 14.00 – Masă rotundă 
  • Discuțiile vor avea ca temă generală contextul intelectual, social și politic al apariției „Istoriei civilizației române moderne” de Eugen Lovinescu, încercând să arunce o privire asupra acestei cărți în vremea ei și să răspundă unor întrebări precum
  • De ce a scris Lovinescu această carte, oarecum colaterală preocupărilor sale?
  • Cum a fost primită această carte la data apariției ei?
  • Cum se înscrie fondul de idei al cărții în contextul intelectual-cultural al epocii?
  • Este Lovinescu un singular, un excentric profesînd aceste idei despre modernizarea României sau se înscrie într-un curent vizibil și influent în epocă?
  • Este o polemică sau o „modernizare” a teoriilor maioresciene despre imitație?
  • Se mai poate susține ideea unei civilizații organice, care evoluează compact în toate aspectele ei, de la literatură și arte la urbanism și economie?

Invitați:

Prof. Dr. Ioana Both (Facultatea de Litere, UBB)

Lect. Dr. Dorin Dobra (Facultatea de Studii Europene, UBB)

Cerc. Dr. Ligia Tudorachi (Institutul de Lingvistică, Academia Română, Cluj)

Cerc. Dr. Adrian Tudorachi (Institutul de Lingvistică, Academia Română, Cluj)

  • ora 16.00 – Masă rotundă

Discuțiile vor avea ca temă generală posteritatea sincronismului lovinescian și, în general, a ideii imitației ca vector civilizațional și de modernizare a României, aruncând o privire asupra destinului ideilor din „Istoriei civilizației române moderne” văzute în 2024.

Ce înseamnă sincronismul azi, avînd în vedere apartenența României la o Uniune Europeană fără granițe, cu o piață comună și o dinamică integratoare nemaiîntîlnită în istorie?

Se poate spune că ideea sincronizării civilizaționale cu Occidentul a câștigat definitiv în mentalul colectiv românesc?

După un veac de sincronism, se pot formula critici la adresa acestei idei?

S-a mers prea departe cu entuziasmul sincronizării sau, dimpotrivă, îi rezistăm încăpățînat ?

Cât de fidelă a fost evoluția civilizației românești proiectului lovinescian?

În datele ei esențiale, civilizația românească este amenințată sau este consolidată de actualul ritm al sincronizării?

Invitați:

Prof. Dr. Valentin Naumescu (Facultatea de Studii Europene, UBB)

Prof. dr. Ovidiu Pecican (Facultatea de Studii Europene, UBB)

Lector dr. Anca Simionca (Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB)

Prof. Dr. Adrian Papahagi (Facultatea de Litere, UBB)

Întrebare comună ambelor mese rotunde: Se mai poate susține ideea unei civilizații organice, care evoluează compact în toate aspectele ei, de la literatură și arte la urbanism și economie?

Manifestarea se va încheia cu dezbaterea ”Sincronismul românesc – trecut, prezent și viitor”, la care vor participa acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președinte al Academiei Române, și prof. univ. rr. Daniel David, rectorul UBB.

Moderator: Sever Voinescu, redactor-șef „Dilema”.

Dezbaterea va avea loc de la ora 18,30, în sala Auditorium Maximum.

Atât discuțiile din cadrul meselor rotunde, cât și dezbaterea finală vor fi reflectate pe larg într-un dosar special dedicat evenimentul pe care revista „Dilema” îl va publica în preajma Zilei Naționale a României.