Încarc Evenimente

UBB lansează Platforma ACTRIS UBB, una dintre cele mai mari infrastructuri de cercetare atmosferică din lume

21 octombrie, 3:00 pm - 6:00 pm

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) lansează luni, 21 octombrie 2024, de la ora 15.00, pe str. Uliului nr. 124, Platforma de cercetare ACTRIS-UBB

Platforma ACTRIS-UBB va găzdui două facilități naționale ACTRIS, una pentru teledetecția aerosolilor și cea de-a doua pentru teledetecția norilor, ambele dezvoltate prin proiectul POC 488/1/1/Mari infrastructuri de CD: „Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB cu scopul de a contribui la cercetarea pan-europeană privind compoziția atmosferei și schimbările climatice”, cod MySMIS 126436. Acestea completează eficient Catedra UNESCO de la UBB dedicată dezvoltării durabile și Centrul de Dezvoltare Durabilă (integrat în rețeaua ONU a unităților de acest tip).

Infrastructura de cercetare a aerosolului, norilor si gazelor minore (Aerosol, Clouds and Trace Gases Research Infrastructure – ACTRIS), a fost recunoscută legal de către Comisia Europeană în data de 25 aprilie 2023 ca o infrastructură europeană de cercetare, cu o structura juridică stabilă de tip ERIC, România fiind unul dintre statele membre fondatoare ale ACTRIS ERIC, UBB fiind actor cheie al consorțiului românesc (ACTRIS-România https://actris.ro/).

ACTRIS este o infrastructură mare de cercetare, cu un volum financiar substanțial, iar operațiunile sale sunt finanțate de țările sale membre. Investiția totală a țărilor participante în faza de proiectare, pregătire și implementare este de aproximativ 700 milioane de euro, din care o mare parte este reprezentată de investiția pentru modernizarea instalațiilor naționale existente sau construirea unor instalații noi. Facilitățile ACTRIS alcătuiesc cea mai mare infrastructură de cercetare atmosferică distribuită din lume. Monitorizarea variabilității spațiale și temporale a constituenților atmosferici cu durată scurtă de viață (aerosoli, nori și gaze minore) la 80 de platforme de observare din Europa și nu numai, de-a lungul a peste un deceniu, a oferit informații fără precedent asupra eficacității politicilor de reducere a emisiilor în Europa, și a evidențiat totodată complexul mecanism de feedback care acționează asupra sistemului climatic.

Peste 5.000 de utilizatori distribuiți în aproximativ 50 de țări din lume folosesc, în fiecare an, datele ACTRIS pentru cercetările lor, generând predicții atmosferice de acuratețe ridicată, atât avertizări pe termen scurt privind condițiile meteorologice și evenimentele periculoase pentru sănătate, cât și evaluări pe termen lung privind schimbările climatice.

ACTRIS oferă utilizatorilor săi acces deschis la instrumente, expertiză, oportunități de formare și servicii de gestionare a datelor FAIR. Toate serviciile ACTRIS sunt accesibile și pot fi vizualizate accesând link-ul http://www.actris.eu.

Detalii

Dată:
21 octombrie
Oră:
3:00 pm - 6:00 pm
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului

Loc de desfășurare

ACTRIS
str. Uliului nr. 124
Cluj-Napoca, Romania
+ Hartă Google