Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) marchează săptămâna internațională a accesului deschis (open access) la știință (https://www.openaccessweek.org) prin patru acțiuni organizate cu sprijinul Oficiului pentru Știință Deschisă (https://csu.centre.ubbcluj.ro/news/):
Săptămâna Internațională a Accesului Deschis, un eveniment global care intră acum în cel de-al șaptesprezecelea an, este o oportunitate pentru susținătorii open access de a comunica beneficiile potențiale ale accesului deschis, a împărtăși ceea ce au învățat cu colegii și a ajuta la inspirarea unei participări mai largi pentru a ajuta la transformarea accesului deschis într-o nouă normă în bursă și cercetare.
Instituțiile de finanțare a cercetării la nivel UE pretind beneficiarilor finanțărilor să publice rezultatele cercetărilor doar în regim de „Acces Deschis” (Open Access). În prezent, aproximativ 80% din articolele științifice din România apar în reviste care oferă cititorilor acces liber, dar taxează autorii. Asemenea taxe pun presiune pe bugetele universităților și ridică probleme de etică, iar obiectivul asumat de UBB prin Strategia pentru Știința Deschisă este „Open Access” în proporție de 100%, dar numai în varianta în care autorilor nu li se solicită taxe pentru publicarea articolelor.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.