25 octombrie 2024
Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. psih. Daniel David, l-a avut oaspete pe rectorul Academiei de Studii Economice a Moldovei (ASEM), prof. univ. dr. Alexandru Stratan. Din echipa ASEM a făcut parte și domnul Alexandru Machedon, președintele Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituțională a ASEM, alături de alți colegi din ASEM. Din partea UBB a mai participat decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), conf. univ. dr. Răzvan Mustață, alături de alți colegi din FSEGA.
„Mă bucur să avem discuții pentru colaborări strategice între cea mai importantă instituție de studii economice din Republica Moldova și cea mai mare facultate de profil din România (și una din cele mai reprezentative în domeniu). Discuțiile au vizat dezvoltarea unor colaborări academice strategice, mai ales în educație și cercetare-dezvoltare-inovare, dar și în alte domenii (ex. relația cu societatea, relațiile internaționale etc.), iar în acest sens s-a semnat un protocol cadru de cooperare între UBB și ASEM. Discuțiile continuă și pentru proiecte mai specifice între ASEM și FSEGA”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.