7 noiembrie 2024
Facultatea de Business din cadrul Universtăţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca găzduieşte, n perioada 6-11 noiembrie 2024, vizita prof. dr. Vito Tanzi, personalitate de renume mondial în domeniul economic şi financiar, cunoscut în literatura de specialitate ca fiind creatorul „efectului Tanzi” şi inclus în ierarhia Who’s Who in the World.
Vizita este prilejuită de includerea invitatului special în „Galeria Celor 30 de Minţi Sclipitoare/30 Great Minds Hall of Fame” cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Business.
În data de 7 noiembrie 2024, prof. dr. Vito Tanzi va participa la un workshop dedicat cadrelor didactice ale Facultăţii de Business şi va susţine o prelegere în cadrul conferinţei intitulate „Current issues and concerns in economics: Should growth will be the main goal of policy?”, adresată studenţilor, personalului Facultăţii de Business şi publicului larg. Conferința va avea loc în data de 8 noiembrie 2024, în amfiteatrul Facultăţii de Business (str. Horea nr. 7), între orele 12:00 și 14:00.
Vito Tanzi a obținut titlul de doctor în economie la Harvard University și a absolvit două masterate în economie,la Harvard University și la George Washington University. A fost președintele International Institute of Public Finance și este, în prezent, președintele onorific al acestui prestigios institut, a fost Chief of Tax Policy Division în cadrul Fondului Monetar Internațional, director al Fiscal Affairs Department în cadrul FMI (1981-2000), secretar de stat pentru Economie și Finanțe în Guvernul Italiei, consultant pentru Banca Mondială, Națiunile Unite, Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană, Asian Development Bank Institute (Tokyo), senior consultant la Inter-American Development Bank. A lucrat într-un proiect finanțat de NASA, a fost cercetător în Joint Economic Committee of the US Congress care pregătea rapoarte pentru Președintele SUA și care a avut impact asupra politicilor Administrației Kennedy. De asemenea, Vito Tanzi a condus prima delegație din partea FMI care a negociat un împrumut cu guvernul român postdecembrist.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.